EXCLUSIV  Școala în Franța, pentru românii stabiliți în această țară

Narcis Popa |
Data publicării:
Elevi
Elevi

Românii care au ales să lucreze pentru perioade mai lungi în Franța sau care deja s-au stabilit acolo, ca rezidenți sau chiar cu cetățenie franceză, trebuie să știe cum funcționează sistemul de educație și care sunt asemănările și deosebirile între școala din Franța și cea din România.

Modul de împărțire a ciclurilor de învățământ este asemănător cu cel din România: creșa și grădinița (École Maternelle), școala primară/elementară (École primaire/École élémentaire), școala generală (Collège) și liceu (Lycée). La creșă, apoi la grădiniță, merg copiii cu vârsta între doi și șase ani. Aici deja încep să învețe să scrie, să citească și să socotească. De la grădiniță încep să învețe și limbi străine, dar programul include și foarte multe activități recreative.

Școala primară durează cinci ani, pentru copiii cu vârsta între 6 și 11 ani, iar programa este similară cu cea a celorlalte țări europene, incluzând ore de limba franceză, aritmetică, geografie, istorie, arte și o limbă străină. Cele cinci clase sunt denumite astfel: CP (Cours préparatoire/Clasa pregătitoare), CE1, CE2 (Clasa elementară/ Cours élémentaire), CM1 și CM2 (Clasa medie/Cours moyen).
Școala generală include clasele care în România au ca echivalent perioada dintre a V-a și a IX-a. Cei patru ani de studii sunt pentru copiii cu vârsta între 11 și 15 ani și care, la „Collège", se pregătesc pentru susținerea „Brevet-ului" - echivalentul Evaluării Naționale, din România, în urma căreia merg la un liceu. „În această etapă, copiii își pun bazele cunoștințelor generale, studiind franceza, matematica, istoria, geografia, arte sau doar muzică, educație fizică, educație civică, științe, educație tehnică și cel puțin o limbă străină. După luarea „brevetului", elevii pot renunța la școlarizare sau pot merge mai departe, la un liceul tradițional, la unul tehnic sau la o școală profesională", explică Raluca Niculae, specialistă în învățământ preuniversitar, managerul departamentului „Licee în străinătate, la IntegralEdu.


Tipuri de învățământ liceal și sistem de notare



La liceu și la școlile tehnice (profesionale), pot merge, la fel ca în România, elevii cu vârsta între 16 și 18 ani. Există licee echivalente cu cele teoretice din sistemul românesc - Lycée Classique – și echivalentul liceului tehnologic - Lycée Technique. În cei trei ani de liceu, elevii se pregătesc pentru susținerea bacalaureatului (Baccalauréat), în urma căruia pot studia în continuare, la o universitate. „În funcție de competențele academice și de opțiunile personale ale elevilor, aceștia pot alege între trei profile: "L", cu specializarea în limbă și literatură, "S", pentru cei cu înclinații pentru științe și matematică, respectiv "ES", care înseamnă specializarea în economie și științe sociale. Încă din primul an de liceu - denumit Seconde - elevii sunt orientați spre anumite domenii. De exemplu, dacă aleg profilul "L" pentru bacalaureat, atunci va trebui să aleagă și o a treia limbă străină de studiu. La sfârșitul celui de-al doilea an – Première -, toți elevii susțin probele de bacalaureat la limba și literatura franceză, oral și scris. În ultimul an – Terminale -, tuturor elevilor li se introduce și Filosofia ca materie de studiu, iar la finalul anului se susțin celelalte probe de bacalaureat rămase", mai explică specialista.
Sistemul de notare din Franta este singurul care nu a fost modificat de mai bine de 170 de ani. Nota maximă este 20/20, iar 10/20 este nota de trecere. Notele se împart pe categorii, astfel: 10-11.99: nota de trecere ("passable"); 12-13.99: nota de trecere cu caracter pozitiv ("mention assez bien"); 14-15.99: echivalent cu calificativul "bine" ("mention bien"); 16 sau mai mult: echivalent cu calificativul "foarte bine" ("mention très bien").

 

Bacalaureatul francez și cel internațional


Bacalaureatul francez este foarte complex. Doar un elev din zece reușește să obțină nota maximă la aceste examene, dar diploma asigură accesul automat la universitate. Pentru o formă de învățământ superior cu prestigiu - „les grandes écoles" -, pe lângă diploma de bacalaureat mai este nevoie și de examene de admitere, iar competitivitatea este foarte ridicată, numărul de locuri fiind foarte limitat. Unele licee din Franța oferă și programul IB. „Programul de învățământ „International Baccalaureate" capătă o rezonanță din ce în ce mai puternică în rândul părinților și copiilor, grație conceptului educațional care stă la baza acestuia, adecvat cerințelor și nevoilor elevilor din secolulul XXI. Diploma obținută în urma acestuia este recunoscută la nivel internațional și facilitează admiterea la cele mai prestigioase universități din întreaga lume. IB nu este un program pur academic, ci se remarcă prin atenția deosebită acordată tuturor laturilor unui copil", mai spune specialista de la IntegralEdu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel