Comisia Europeană, proiect nou pentru gestionarea imigraţiei: "Actualul sistem nu mai funcţionează"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Comisia Europeană a propus, miercuri, un nou plan de gestionare a imigraţiei extracomunitare, care prevede proceduri mai eficiente şi intensificarea solidarităţii între statele Uniunii Europene.

"Actualul sistem nu mai funcţionează, iar, în ultimii cinci ani, Uniunea Europeană nu l-a putut remedia. UE trebuie să depăşească actualul impas şi să se ridice la înălţimea aşteptărilor. Prin noul Pact pentru Migraţie şi Azil, Comisia Europeană propune soluţii europene la o problemă europeană. UE trebuie să depăşească logica soluţiilor ad-hoc şi să introducă un sistem de gestionare a migraţiei predictibil şi de încredere", anunţă Comisia Europeană.

"După consultaţii extinse şi după o evaluare onestă şi sistemică a situaţiei, Comisia Europeană propune îmbunătăţirea actualului sistem. Acest lucru include căutarea de modalităţi pentru îmbunătăţirea cooperării cu ţările de origine şi tranzit, asigurarea unor proceduri eficiente, integrarea cu succes a refugiaţilor şi repatrierea celor care nu au drept de şedere. Nicio soluţie unilaterală în domeniul migraţiei nu poate satisface toate părţile asupra tuturor aspectelor, ci, prin colaborare, UE poate găsi o soluţie comună", precizează Comisia Europeană.

Procedurile de gestionare a imigraţiei vor fi "mai eficiente şi mai rapide". "Comisia Europeană propune introducerea unei proceduri integrate la frontiere, care pentru prima dată va include identificarea înainte de intrare a tuturor persoanelor care traversează frontierele externe ale UE fără permisiune sau care au fost debarcate după o operaţiune de salvare", subliniază instituţia, explicând că imigranţii vor fi evaluaţi şi din punctul de vedere al sănătăţii, precum şi în privinţa riscurilor de securitate. Toate datele de identificare, inclusiv amprentele, vor fi înregistrate în baza de date Eurodac.

"Al doilea pilon central al Pactului este distribuirea corectă a responsabilităţii şi solidaritatea. Statele membre vor fi obligate să acţioneze responsabil şi în solidaritate. (...) Ţinând cont de diversele situaţii ale statelor membre şi de fluctuaţiile presiunilor migratorii, Comisia Europeană propune un sistem de contribuţii flexibile ale statelor membre. Acestea variază de la relocarea solicitanţilor de azil din ţara în care au intrat prima dată, la asumarea responsabilităţii pentru repatrierea persoanelor care nu au drept de şedere şi până la diverse forme de susţinere operaţională", continuă Comisia Europeană. Mecanismul de solidaritate va acoperi diverse situaţii, inclusiv debarcarea persoanelor salvate pe mare, presiunile speciale, situaţiile de criză şi alte circumstanţe specifice.

Citeşte şi: Pact MIGRAŢIE. Premierul italian cere garanţii de la UE: "Ţările din prima linie nu pot gestiona singure în numele Europei"

De asemenea, Comisia Europeană cere "modificarea paradigmei de cooperare cu statele din afara Uniunii Europene".

"Noul Pact prevede şi eforturi de eficientizare a sistemului comunitar de repatrieri, pentru a face mai credibile reglementările UE în domeniul migraţiei. Acest lucru va include un cadru legal mai eficient, un rol mai puternic al Agenţiei Europene a Frontierelor şi al Pazei de Coastă, înfiinţarea postului de coordonator UE pentru Repatrieri cu o reţea de reprezentanţi la nivel naţional (...). Gestionarea frontierelor externe va fi îmbunătăţită. Corpul Agenţiei Europene a Frontierelor şi cel al Pazei de Coastă, pregătite de mobilizare pe teren de la 1 ianuarie 2021, vor oferi susţinere consolidată oriunde va fi nevoie", subliniază Comisia Europeană.

Planul Comisiei Europene trebuie să fie aprobat de Parlamentul UE şi de Consiliul European.

"Propunem astăzi o soluţie europeană, pentru recâştigarea încrederii între statele membre şi pentru a reda încrederea cetăţenilor în capacitatea noastră de a gestiona migraţia ca o Uniune. UE a demonstrat deja în alte domenii că poate lua măsuri extraordinare pentru a reconcilia diverse perspective. Am creat o piaţă internă complexă, o monedă comună şi un plan fără precedent de relansare, pentru reconstruirea economiilor. A venit momentul să ne ridicăm la nivelul provocării de a gestiona migraţia împreună, printr-un echilibru corect între solidaritate şi responsabilitate", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel