Polonia, Slovacia şi Ungaria spun că vor acţiona în mod contrar, iar fermierii români cer guvernului acelaşi lucru.
Ucraina s-a angajat să introducă măsuri în următoarele 30 de zile, inclusiv, de exemplu, un sistem de licenţe de export, în schimbul încheierii interdicţiilor de import pentru Polonia, România, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria.
Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia, Uniunea Europeană a suspendat taxele vamale pentru importurile ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare. Ulterior, mari cantităţi de cereale, care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin coridoarele de solidaritate, au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile producătorilor locali.
Acum, fermierii români au cerut guvernului ca România să ia unilateral decizia de prelungire a interdicţiei. În caz contrar, au ameninţat că blochează vămile din vest, dar şi Portul Constanţa. Polonia a anunţat cu puţin timp în urmă că prelungeşte unilateral, începând de la miezul nopţii, interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene, iar Ungaria asupra a 24 de produse. Şi Slovacia anunţă aceeaşi decizie, de prelungire a embargoului. În schimb, Bulgaria a decis să renunţe la interdicţia de import prin hotărârea de ieri a Parlamentului de la Sofia.
În ce priveşte România, Guvernul de la Bucureşti a anunţat că aşteaptă până la finalul zilei de luni, 18 septembrie, ca Ucraina să prezinte, aşa cum s-a angajat, planul de acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră. În comunicatul publicat în această seară se precizează că, în funcţie de acest plan, Guvernul va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români, transmite Rador Radio România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News