Restul plătesc prețul pieței, cu 60% mai mare. Ungaria a început să aplice prețuri diferite la carburant după ce s-a confruntat cu un așa-numit turism de alimentare. Și mulți români treceau granița să cumpere benzină și motorină mai ieftină.
Astfel de afișe, prin care șoferii mașinilor înmatriculate în altă parte decât în Ungaria, sunt anunţaţi că trebuie să achite un preț mai mare pentru benzină și motorină, sunt lipite în toate stațiile de carburant din țara vecină.
Ungurii plătesc 479 de forinți litrul de benzină și motorină, în timp ce restul dau aproape dublu.
„E o discriminare totală, absolut totală. Tot ce este înmatriculat în Ungaria au dreptul să alimenteze la prețuri mici, adică 1,25 Euro. Noi alimentăm la 2 euro”, a spus un șofer la Știrile PRO TV.
Decizia de a aplica un preț mai mare pentru mașinile care nu sunt înmatriculate în Ungaria a fost luată de guvernul de la Budapesta luna trecută - după ce în noiembrie, anul trecut, oficialii stabiliseră preț maxim la care pot fi vânduți carburanții, de 480 de forinți.
Măsura a dat naștere la acea vreme la un așa-numit „turism de alimentare cu carburant”. Cetățenii din țările vecine Ungariei, printre care și mulți români, veneau să facă plinul.
Comisia Europeană a anunțat că a primit mai multe plângeri de la șoferi
Comisia Europeană a anunțat că a primit mai multe plângeri de la șoferi care s-au confruntat direct cu prețurile discriminatorii atunci când au alimentat la benzinăriile din Ungaria. Un purtător de cuvânt al comisiei a sugerat că poziţia guvernului de la Budapesta ar putea încălca normele de reglementare ale pieței comune a UE.
„Restricțiile aplicate unei singure piețe pot fi justificate doar prin rațiuni de securitate și ordine publică, sau sănătate publică, nicidecum prin motive economice. Așa că, atunci când statele sau autoritățile naționale impun restricții, ele nu trebuie să fie discriminatorii. Statele membre trebuie să se asigure că beneficiarii unor servicii nu sunt discriminați prin interzicerea lor, sau aplicarea unui preț mai mare, pe baza naționalității lor”, susține Sonya Gospodinova, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
„Într-o situație extraordinară trebuie să faci ce îți cere situația. O situație extraordinară necesită măsuri extraordinare. Și într-o asemenea situație este de asemenea permis - și cred că este chiar obligatoriu - să deviezi de la regulile generale”, a precizat Viktor Orban, premierul Ungariei.
Comisia Europeană a anunțat că Ungaria riscă sancțiuni dacă nu va renunța la prețurile discriminatorii la carburanți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News