Comisia Europeană avertizează România cu privire la depășirea deficitului bugetar și îi cere să găsească urgent soluții

Cristina Iacob |
Data publicării:
Sursă foto: freepik.com
Sursă foto: freepik.com

Comisia Europeană, reacție dură față de România. Țara noastră se confruntă cu dezechilibre excesive.

Comisia Europeană a emis un avertisment sever către România în urma depășirii limitelor de deficit bugetar impuse. Autoritățile europene solicită urgent autorităților române să prezinte un plan fiscal detaliat pentru reducerea deficitului bugetar și accelerarea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În cazul neadoptării unor măsuri concrete, România ar putea risca înghețarea unor fonduri europene cruciale, care sunt vitale pentru proiectele în desfășurare, printre care se numără infrastructura rutieră, spitalele și școlile. Această măsură ar putea afecta profund economia națională și capacitatea de dezvoltare a infrastructurii esențiale, relatează Antena 3 CNN în jurnal. 

În conformitate cu raportul din pachetul de primăvară al semestrului european 2024, elaborat de Comisia Europeană, România se confruntă cu dezechilibre excesive, persistând vulnerabilități în conturile externe și deficite guvernamentale mari și crescânde.

Raportul subliniază că, în ciuda unei îmbunătățiri parțiale a deficitului de cont curent în 2023, datorată unui consum privat mai moderat și avansului comerțului, acesta rămâne la un nivel semnificativ și nu se preconizează o ameliorare în 2024 și 2025. În plus, investițiile străine nete ca procent din PIB nu au înregistrat îmbunătățiri semnificative, iar menținerea unor deficite mari în contul curent riscă să agraveze situația economică.

În ceea ce privește inflația, deși inflația generală a scăzut, inflația de bază rămâne extrem de ridicată, aproape de nivelurile recente maxime și mai mare decât acum un an, conform analizei Comisiei Europene.

Dinamica salariilor și costurile muncii au accelerat în 2023 și continuă să fie puternice în 2024, reflectând majorările semnificative ale salariului minim și ale salariilor din sectorul public, în contextul unei piețe a forței de muncă din ce în ce mai strânse. Aceste aspecte au generat îngrijorări cu privire la competitivitatea costurilor, în timp ce blocajele structurale afectează în continuare competitivitatea nestructurată. Toate aceste aspecte adâncesc preocupările legate de pierderea competitivității și întârzierile în corectarea dezechilibrelor comerciale.

Comisia Europeană subliniază că răspunsul politic la aceste vulnerabilități a fost insuficient și că o consolidare fiscală credibilă este esențială pentru reducerea riscurilor economice. Implementarea deplină a reformelor fiscale structurale și o gestionare riguroasă a cheltuielilor sunt considerate imperative pentru stabilizarea situației fiscale și îmbunătățirea competitivității economice, scrie Agerpres. 

------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

30 iun 2024, 16:58 in Social
Elveția: imigrația a crescut
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel