EXCLUSIV  Comisia Europeană, controale în Germania după abuzurile împotriva familiilor de români Furdui și Mihaela Seiler

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Familia Furdui. Controale ale Comisiei Europene
Familia Furdui. Controale ale Comisiei Europene

Comisia Europeană demarează controale în Germania după ce abuzurile contra familiilor Furdui și Mihaelei Seiler au căpătat un ecou de amploare. 

Cinci europarlamentari din cadrul Comisiei Europene care analizează petițiile depuse de cetățenii europeni au fost de acord să asculte pledoaria lui Erich Mocanu, de la organizația AEBS, cel care a depus o petiție în care acuză cu probe statul german de faptul că prin instituțiile de Protecția a Copilului se iau abuziv copiii din casele părinților, fără explicații clare, așa cum s-a întâmplat în cazul deja cunoscut al familiei Furdui dar și al Mihaelei Seiler, despre care StiriDiaspora a mai relatat. 

Este important de menționat că cei cinci europarlamentari din cadrul acestei comisii au selectat doar două petiții din totalul celor peste 300 depuse. Cele două cazuri de familii de români abuzați au atras atenția în mod deosebit. Cealaltă petiție analizată a fost a unui cetățean francez căruia statul german i-a luat de asemenea copiii în Germania, în anul 2012. Francezul și-a văzut ultima oară copiii în 2014. 

 

Cum interpretează legea statul german atunci când vine vorba despre luarea în custodie a copiilor familiilor de străini 

 

Întalnirea dintre Erich Mocanu și cei cinci europarlamentari a avut loc în orașul german Wiesbaden, aflat lângă Frankfurt.

"Am prezentat cazul familiei Furdui și de asemenea un caz în care m-am implicat foarte mult, cel al româncei Mihaela Seiler, cu fetița de 7 ani, care a fost luată în custodie de asemenea, în mod abuziv fără nici o explicație plauzibilă. Protecția Copilului s-a dus și i-a luat copilul de la școală, iar două ore mai târziu a fost anunțată și mama că nu mai e necesar să meargă la școală, pentru că fetița este în custodia statului. Autoritățile au invocat faptul că fetița este în pericol, dar nu s-a specificat care este pericolul. În 90% din cazurile în care Protecția Copilului din Germania ia copiii în custodie de acasă de la părinți, instituția nu motivează concret care este motivul pentru care copilul este luat de la părinți. De obicei se spune că doar: „copilul este în pericol” și atât.

Am vorbit cu cei cinci europarlamentari. Le-am explicat că se încalcă toate legile posibile: și cele naționale și cele europene. Le-am prezentat cazurile Furdui și Seiler. Le-am citit articolele de lege și le-am arătat că nu se aplică legea. Toți acești copii sunt luați în custodie inițial, fără un mandat judecătoresc. În tot timpul cât copiii sunt la ei, îi manipulează să spună tot felul de minciuni. Abia după ce copiii ajung în custodia statului și trece o perioadă de până la două săptămâni, Protecția Copilului începe propriu-zis procedura judecătorească care le permite să țină copiii în custodie. Dar inițial, ei nu au nici un fel de hotărâre judecătorească în acest sens, acționează după cum consideră ei, în mod evident în afara legii și abuziv," a precizat Mocanu pentru StiriDiaspora.ro. 

1. -imagine fara descriere- (erich-mocanu-si-europarlamentarii.jpeg)

După discuțiile cu privire la aceste încălcări de lege și abuzuri, reprezentanții Comisiei Europene au anunțat că vor merge să discute cu ministrul Justiției din Germania și cu mai multe instituții de Protecția Copilului din mai multe state federale pentru a verifica cum funcționează mecanismul de luare în custodie și dacă se identifică încălcări ale legii și abuzuri. La 30 de zile după această întâlnire se vor anunța rezultatele controalelor și vor oferi un punct de vedere în privința unor propuneri concrete și a pașilor de urmat. 

 

Cazul familiei Furdui a intrat și în atenția parlamentarilor români 

 

Mai mulţi parlamentari români au reclamat de asemenea "tratamentul abuziv" la care autorităţile germane au supus Familia Furdui după ce autoritatea de protecţie a copilului din Germania i-a luat copiii.

Senatorul Titus Corlăţean a vorbit la rândul său despre cazul înfiorător al familiei Furdui. În luna august, acesta s-a deplasat în Germania pentru a discuta cu autoritățile din această țară. 

"Familia Petru şi Camelia Furdui au fost deposedaţi de cei şapte copii, în urmă cu mai mult de un an şi jumătate, absolut abuziv de autoritatea locală de protecţia copilului din Germania. E a doua misiune, după cea din iulie anul trecut, şi are mandatul Parlamentului României, fiind aprobată de conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor. În luna august, două dintre fetele familiei Furdui au fost redate familiei. (...) Am participat la Hanovra o manifestaţie a comunităţii neoprotestante din care face parte familia Furdui. Au fost şi români din zonă. A fost o manifestaţie importantă pentru că, pe lângă ceea ce am spus noi, parlamentarii de pe scenă, a urmat un marş cu pancarte, cu aprobările autorităţilor locale de poliţie. Germanii au fost interesaţi să afle despre ce este vorba. A fost o bună acţiune de sensibilizare a opiniei publice germane faţă de acest caz dramatic", explica Corlăţean în luna august. 

În opinia sa, autorităţile germane "interpretează eronat" normele. Senatorul admite că este posibil să existe şi "o diferenţă de natură culturală între modelul german şi cel românesc de educare în familie", dar susţine că părinţii nu sunt abuzivi şi acuză "un caz scandalos de încălcare a libertăţii religioase".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel