Ambasadorii statelor membre UE au cerut Comisiei Europene modificarea proiectului sancţiunilor asupra importurilor de petrol din Rusia. Iniţial, Comisia Europeană propunea oprirea totală, în mod etapizat, a importurilor de petrol din Rusia, dar Ungaria a anunţat că nu va accepta acest plan, argumentând că sistemul energetic ungar ar fi grav afectat.
Acum, conform noului proiect elaborat de Comisia Europeană la cererea reprezentanţilor statelor membre în Consiliul UE, importurile de petrol vor continua temporar prin oleoducte, în timp ce importurile de petrol la bordul navelor vor fi oprite, afirmă oficiali de la Bruxelles, sub protecţia anonimatului, citaţi de site-ul Politico.eu.
Noul proiect a fost elaborat pentru a fi supus dezbaterilor la nivelul liderilor statelor membre UE, în cursul summitului special al Consiliului European, programat luni după-amiază şi marţi dimineaţă.
Nu este clar dacă premierul Ungariei, Viktor Orban, va accepta acest plan. Oricum, chiar dacă îl va accepta, stabilirea aspectelor tehnice va amâna introducerea planului de limitare a importurilor de petrol în cel de-al şaselea set de sancţiuni împotriva Rusiei, potrivit Mediafax.
Comisia Europeană flexibilizează proiectul privind limitarea importurilor de petrol din Rusia
Spania susține noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu există încă un acord cu UE, spune ministrul de Externe.
Spania susține un nou pachet de sancțiuni UE împotriva Moscovei, dar nu există încă un acord, deoarece unele state membre rămân puternic dependente de importurile de țiței rusesc și sunt reticente în a le bloca, a declarat luni ministrul de externe Jose Manuel Albares, potrivit Reuters.
„Există două obiective pe care le avem atunci când aprobăm un pachet de sancțiuni. Unul este de a nu-i permite (președintelui rus) Vladimir Putin să își finanțeze efortul de război cu capital european și celălalt este de a nu permite ca războiul lui Vladimir Putin să destabilizeze Uniunea Europeană", a declarat Albares într-un interviu acordat postului public de televiziune TVE, titreză Mediafax.
Spania susține noi sancțiuni împotriva Rusiei; UE nu și-a dat încă acordul
"Nu am vorbit cu ei", a spus el, când i s-a cerut să explice absența partenerilor săi de guvernare și dacă aceasta s-a datorat unor probleme de program. Cu toate acestea, ministrul a ținut să confirme că "de marți până marți" întregul Consiliu de Miniștri este de acord că "pacea trebuie să revină în Ucraina cât mai curând posibil, că poporul spaniol trebuie să fie protejat și că proiectul european trebuie menținut".
Ministrul a continuat prin a sublinia că aceasta este "ceea ce măsoară coeziunea, unitatea și armonia în cadrul guvernului". El a subliniat că guvernul "este foarte clar în apărarea proiectului european și în dorința sa de a se întoarce pacea în Ucraina cât mai curând posibil".
Cu toate acestea, el a spus că astăzi este o zi importantă pentru Spania, deoarece se comemorează aderarea la această "alianță a democrației", care a însemnat pentru "tânăra democrație spaniolă" - în urmă cu 40 de ani - dobândirea "noului concept de securitate colectivă".
De asemenea, el a subliniat că Spania se va afla în centrul comunității internaționale în luna iunie a anului viitor, cu ocazia summitului NATO care va avea loc la Madrid, într-un moment "crucial" pentru securitatea Europei și pentru "ordinea mondială". El a subliniat că această reuniune va fi marcată de "provocarea pe care Rusia o lansează prin agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei", "de cererea a două state membre ale Uniunii, Suedia și Finlanda, de a adera la NATO" și pentru că trebuie aprobat conceptul strategic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News