Proiectul este derulat de compania de proiect Energonuclear, deţinută integral de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN).
„Ministerul Energiei salută adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom. Punctul de vedere a fost transmis părţii române la data de 1 iulie 2024 şi reflectă evaluarea realizată de Comisia Europeană – Directoratul General pentru Energie, în baza articolului 41 Euratom – cu privire la aspectele tehnice şi de securitate nucleară aferente proiectului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Punctul de vedere pozitiv este însoțit de o serie de recomandări uzuale pentru astfel de proiecte care vizează aplicarea corespunzătoare a cadrului Euratom în implementarea și pe întreaga durată de viață a proiectului. Aceste recomandări vor fi implementate de către dezvoltatorul proiectului în etapele următoare.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că reactoarele 3 și 4 reprezintă piloni cheie ai strategiei energetice naționale, cele două unități urmând sa aibă o contribuție esențială în asigurarea securității energetice la nivel național și regional.
“Țara noastră are nevoie de proiecte mari, iar expertiza în inginerie nucleară a României ne responsabilizează să ducem mai departe tradiția din cei 40 de ani de tehnologie sigură. Mulțumesc echipei Nuclearelectrica și colegilor din minister pentru progresele înregistrate într-un timp scurt”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Cu 4 unități nucleare în operare în România, se estimează evitarea emiterii a 20 milioane tone de CO2 anual și crearea a peste 19.000 locuri de muncă în industria orizontală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News