Comisia Europeană propune o nouă legislaţie pentru a încuraja expulzările de migranţi

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Numărul migranților ilegali a crescut în ultimii ani (Foto: Freepik)
Numărul migranților ilegali a crescut în ultimii ani (Foto: Freepik)

Comisia Europeană va propune o nouă legislaţie pentru a încuraja expulzările de migranţi, a anunțat Ursula von der Leyen.

Bruxellesul va propune o nouă legislaţie pentru a încuraja expulzarea migranţilor ilegali, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată celor 27 de state membre, publicată luni seara, conform AFP.

"Comisia va prezenta o nouă propunere legislativă" cu "obligaţii clare de cooperare pentru persoanele respinse" şi dorinţa de a "raţionaliza eficient procesul de returnare", a spus von der Leyen, răspunzând solicitării mai multor state membre ale UE.

"Avem nevoie de un nou cadru legislativ pentru a ne consolida capacitatea de a acţiona", a mai explicat preşedinta Comisiei în scrisoarea adresată ţărilor UE, înaintea unui summit UE de joi şi vineri la Bruxelles, parţial dedicat problemelor legate de migraţie.

În acest scop, Bruxellesul propune să faciliteze expulzarea persoanelor aflate într-o situaţie ilegală, în special prin stabilirea unei recunoaşteri reciproce a deciziilor luate de un anumit stat membru.

"Trebuie să construim un nivel de armonizare şi încredere care să garanteze că migranţii care fac obiectul unei decizii de a se întoarce într-o ţară nu pot folosi în altă parte lacunele din sistem pentru a evita această întoarcere", a explicat von der Leyen, potrivit sursei citate de Agerpres.

Vezi și: Migranții nu vor mai fi primiți deloc în UE, pe modelul patentat de Italia. Centrul-experiment din Albania a primit primii migranți

Doar 1 din 5 migranți e expulzat 

 

Mai puţin de 20% din deciziile de expulzare a migranţilor în situaţie ilegală sunt urmate de efecte, a subliniat ea, promiţând o cooperare sporită cu ţările terţe în cauză, de exemplu prin înăsprirea acordării de vize pentru statele recalcitrante.

"Alinierea politicii de vize s-a dovedit a fi un instrument important pentru gestionarea mişcărilor ilegale către UE", a spus von der Leyen, menţionând Bangladesh şi Ghana ca exemple.

Preşedinta Comisiei sugerează, de asemenea, dezvoltarea de relaţii "strategice" cu ţările de origine şi de transfer, urmând exemplul a ceea ce s-a făcut deja cu Libia şi Tunisia. UE a semnat acorduri cu aceste ţări care ar trebui, printre altele, să limiteze plecarea migranţilor către UE de pe teritoriul lor sau chiar să-i repatrieze în ţările lor de origine.

"Returnările din Africa de Nord către ţările de origine s-au intensificat prin operaţiunile finanţate de UE, ajungând la 17.700 (de returnări) în 2024", a spus von der Leyen.

Aceste acorduri puse în aplicare în Tunisia şi Libia au făcut posibilă reducerea cu aproximativ 66% a numărului de intrări ilegale de migranţi în UE prin centrul Mării Mediterane, a subliniat ea.

Dar, a recunoscut ea, sosirile prin vestul Mediteranei şi Atlantic în Spania s-au înmulţit la sfârşitul lunii septembrie cu 56% faţă de anul precedent. Prin urmare, ea recomandă consolidarea parteneriatului UE cu ţări precum Mauritania, pentru a reduce aceste plecări.

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au dezbătut joi la Luxemburg o nouă înăsprire a politicii de migraţie, între apelurile de revizuire a "directivei privind returnarea" şi discuţiile privind transferul migranţilor către ţări terţe.

Mai multe ţări europene au solicitat o revizuire a "directivei privind returnarea" din 2008, care armonizează normele privind deportarea la frontieră.

Franţa şi Germania au sprijinit o notă din partea Olandei şi Austriei pe această temă pentru a "facilita" şi "accelera" returnările.

Cu toate acestea, o primă încercare de revizuire în 2018 a eşuat.

 

----------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel