Parlamentul a adoptat, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019.
Preşedintele acestei comisiei va fi Lia Olguţa Vasilescu. Senatorul PSD Viorel Salan şi deputatul PNL Cristina Trăilă vor fi vicepreşedinţi. Alţii membrii din partea social-democraţilor vor mai fi şi deputaţii Florin Iordache, Cătălin Rădulescu şi Eugen Nicolicea.
Senatorul ALDE Daniel Zamfir a fost desemnat secretar.
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat că dacă ALDE nu ar fi obţinut un scor sub pragul electoral la alegerile europarlamentare, această comisie nu ar fi existat.
"Probabil că, dacă nu s-ar fi pus problema unui scor sub pragul electoral pentru unul dintre partidele de coaliţie, această comisie nu ar fi existat. PNL şi USR au solicitat comisie de anchetă pentru miile de români din străinătate cărora li s-a îngrădit dreptul la votului. Nu există interes şi sprijin! Cine strigă «Hoţii»?....Cine face comisie pentru anchetarea alegerilor din 26 mai? Exact cei care au organizat aceste alegeri şi au avut în mână toate instrumentele de control al procesului electoral! Cei care conduc Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi AEP! Cei responsabili pentru buna desfăşurare şi pentru corectitudinea alegerilor ţipă acum că acestea au fost fraude. Cine strigă că s-au furat alegerile? Un part condus până de curând de un condamnat pentru fraudă electorală", a spus Turcan în plenul reunit al celor două Camere.
AEP a infirmat acuzațiile PSD-ALDE
Aceasta a transmis că preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) a infirmat acuzaţiile PSD-ALDE că ar fi existat suspiciuni de fraudă electorală.
"Iată ce spunea preşedintele AEP, omul de încredere pus acolo de majoritatea PSD-ALDE, după tentativa eşuată de înscăunare a fostului trezorier PSD, acum inculpat de către DNA: «AEP a constatat că la aceste alegeri europarlamentare şi referendum nu au fost constatate decât erori de completare a proceselor verbale, şi nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adică a voturilor valabil exprimate». Adică au fost greşit completate câteva procese verbale, dar care au fost corectate", a afirmat Turcan.
Liderul deputaţilor liberali a mai spus că PNL susţine condiţionat înfiinţarea comisiei.
"PNL susţine înfiinţarea acestei comisii, însă cu următoarele condiţii:
1. Audierea ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, referitor la votul din Diaspora de la alegerile europarlamentare.
2. Audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, referitor la sincopele din procesul de votare, cazurile de primari care în ziua votului i-au îndemnat pe alegători să nu voteze la Referendum, cazuri de prefecţi care s-au implicat în campanie, finanţări preferenţiale pentru primari.
3. Audiere prefecţi / alţi oficiali faţă de care au existat reclamaţii privind implicarea în campanie (campania desfăşurată de PSD cu proiecte pentru primari contra voturi)
4. Audierea şefului AEP referitor la votul din Diaspora, modificările legislative propuse prin proiectul de OUG referitor la Referendum, sincopele din procesul de votare, lipsa campaniei de informare pentru Referendum.
5. Audierea şefului CNA referitor la faptul că nu a fost respectată Legea în privinţa Referendumului, că nu a intervenit când TVR a devenit instrument de partid prin încălcarea legii', a declarat liderul de grup al deputaţilor PNL.
"STS nu mai are ce căuta în procesul electoral"
Preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, de la Parlament, că a discutat în coaliţie despre înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru analizarea fraudelor de la europarlamentare, fiind multe sesizări în spaţiul public.
Referitor la subiectul alegeri, senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, lunea trecută, la Antena 3, că STS „nu mai are ce căuta în procesul electoral”, precizând că ar trebui să se revină la formula declaraţiei pe proprie răspundere atunci când votezi pe liste suplimentare.
Social-democratul a adăugat că există destule dovezi care chiar dacă sunt neoficiale indică faptul că la europarlamentare au existat fraude. Nicolae a dat şi un exemplul unei persoane care a votat în Spania, dar atunci când i-au fost verificate datele din buletin s-a dovedit că acesta ar fi votat deja în Ialomiţa, precizând că acesta este un caz asupra căruia a fost depusă o plângere penală.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News