Rareș Bogdan este cel care a semnalat cazul alături de europarlamentarul Gheorghe Falcă, fostul primar al Aradului.
"Victorie uriașă pentru românii din Islanda care luptă să-și recupereze bănuții munciți cu greu! Sunt bucuros că munca mea și a colegului europarlamentar Gheorghe Falcă (EPP România, PNL) a dat roade. Nu știu dacă a mai determinat cineva vreun stat să schimbe legislația muncii pentru a repara umilința unor oameni nenăscuți acolo, dar exact asta se întâmplă. Statul islandez a forțat mâna unei companii care a angajat 36 de români și un bulgar să le plătească salariile pentru care se luptă de 2 ani. 10 dintre ei au încasat deja o parte din bani. Angajatorul i-a notificat că lichidează datoria în două săptămâni. E foarte interesant că sumele nu sunt însoțite de un fluturaș de salariu, cu un calcul contabil ce poate dovedi că e o remunerație corectă. Însă românii au foile de pontaj... Din câte am aflat, sunt mai puțini bani decât ar trebui să primească, dar este un pas uriaș faptul că au început plățile. Monitorizăm atent situația, din Parlamentul European! Mulțumesc colegilor care au muncit la acest caz și au trimis scrisori statului și instituțiilor islandeze, precum și personalului consular care s-a implicat!" este mesajul lui Rareș Bogdan.
Cazul muncitorilor români păcăliți în Islanda
Cazul românilor păcăliți în Islanda a fost reclamat în 2019. Agenția care i-a angajat le percepea 360 de euro pe lună pentru chiria unor spații de calitate inferioară. Unii locuiesc și câte zece într-o cameră.
Românii au cerut sprijinul sindicatelor locale, iar acestea au semnalat cazul poliției. Potrivit legii islandeze, agențiile de recrutare a forței de muncă pot fi date în judecată dacă muncitorii nu sunt plătiți de firmele care îi folosesc. Iată că acum a fost nevoie de intervenția statului islandez, prin europarlamentarii români care au făcut presiuni la Bruxelles.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News