În timpul perioadei de exclusivitate până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, PPC va examina conturile ("due diligence") acestor active, arată grupul italian într-un comunicat. La finalul controlării conturilor, consiliul de ademinitraţie al PPC va decide dacă va face sau nu Enel o "ofertă fermă" pentru a prelua activele sale din România.
Enel, din care 23,6% sunt controlate de statul italian, anunţase în noiembrie intenţia de a cesiona active de 21 de miliarde de euro în cadrul planului său strategic 2023-2025, pentru a-şi reduce gradul de îndatorare şi a se concentra pe şase pieţe cheie. Această "strategie de renaţionalizare", a cărei cea mai mare parte se va realiza anul viitor, ar trebui să ducă la reducerea datoriei grupului la un interval cuprins între 51 şi 52 de miliarde de euro, faţă de 58 - 62 de miliarde în acest an.
Compania italiană Enel negociază cu compania greacă PPC cesiunea activelor sale în România
În Europa, Enel intenţionează să se concentreze pe Italia şi Spania şi să-şi cedeze activele din România. Celelalte ţări cheie ale sale sunt Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia. În America Latină, Enel intenţonează să se retragă din Peru şi din Argentina. Datorită noii sale strategii, grupul italian urmăreşte un beneficiu net, exceptând situaţiile excepţionale, între 7 şi 7,2 miliarde de euro în 2025, cu o rată de creştere anuală medie de 10 - 13%, faţă de 5- 5,3 miliarde de euro în 2022, potrivit Le Figaro, titrează Rador.
Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei în urmă cu o lună, cu ocazia conferinţei Capital Markets Day. Motivul pentru care Enel a luat decizia de a pleca din România nu este cadrul legal, ci faptul că a ajuns într-o poziţie de unde nu mai poate creşte, a afirmat ulterior Francesco Starace, CEO al Enel, într-o conferinţă de presă.
'Am decis să ieşim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţinem o creştere suplimentară în viitor. Am 'saturat' spaţiul pentru investiţii în reţele şi am ajuns - mai mult sau mai puţin - într-o poziţie pe segmentul de clienţi şi de producţie care nu mai oferă multe posibilităţi de creştere', a explicat Starace.
Enel. „Plecăm din România pentru că nu mai putem creşte, nu din cauza cadrului legal“
El a subliniat că motivul exitului nu este cadrul legal. 'Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal şi de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai rău decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul preţurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alţii. Trebuie să ne descurcăm în această situaţie cât de bine putem. Dar nu este o judecată în această privinţă, ci doar faptul că spaţiul de creştere potenţială suplimentară în ţară este foarte limitat', a spus Starace.
Enel. „Ne vom concentra pe Italia şi Spania“
Potrivit acestuia, este un moment bun pentru a valorifica activele din România. 'S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo', a arătat şeful companiei italiene. Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinţei Capital Markets Day.
'Activităţile din Europa se vor concentra pe Italia şi Spania, în condiţiile în care vom ieşi din România', a spus Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News