Nu sunt zile ușoare pentru cei care și-au rezervat o vacanță, între sporul de infecții Omicron și grevele și anulările de zboruri care afectează întreaga Europă. În câteva săptămâni, peste 41 de mii de zboruri au fost anulate de pe aeroporturile europene, dintre care aproximativ 7 mii în Italia.
Dar ce zboruri și aeroporturi sunt cele mai expuse riscului? Un raport online întocmit de Mabrian Technologies a analizat zborurile anulate ale principalelor companii aeriene și a întocmit o listă cu zborurile cele mai expuse la risc, conform Il Messaggero.
Zboruri în pericol, Easy Jet și Turkish Airlines, în record de zboruri
Raportul realizat de Mabrian Technologies a analizat anulările din perioada 1-15 iulie 2022, comparând zborurile programate la data de 14 iunie cu cele disponibile efectiv la 28 iunie.
Potrivit datelor analizate de Mabrian Technologies, bulina neagră îi revine companiei aeriene britanice low-cost EasyJet, cu 1.394 de zboruri anulate (5,46% din total), situație care a dus și la demisia șefului operațiunilor, Peter Bellew.
A doua "clasată" este Turkish Airlines, care a tăiat 399 de zboruri (6,66% din total). Probleme și pentru Sas, cu 145 de zboruri mai puțin, care se confruntă cu o grevă generală a piloților, în timp ce compania a cerut protecția legii falimentului. Lucrurile nu merg bine nici pentru Wizz Air, 86 de zboruri anulate, adică 0,76% din total.
Vueling și WizzAir, probleme și neplăceri
Compania spaniolă Vueling a anulat 69 de zboruri (sau 0,64%). Ea este urmată în clasament de TuiFly, care a redus 51 de zboruri (2,64%). Ea este urmată de subsidiara Wizz Uk, care a redus 45 de zboruri (-3,41%) și de United (30 de zboruri mai puțin sau 1,29%). La coada clasamentului se află Air Euopa și Saudia, cu 12 și 11 zboruri anulate.
Clasamentul include doar zborurile care au fost anulate cu mult timp înainte și nu ia în considerare anulările de ultim moment operate în principal de companiile aeriene low-cost.
Care sunt aeroporturile cele mai expuse la risc?
Printre aeroporturile unde au avut loc cele mai mari perturbări se numără aproape toate marile aeroporturi europene, dar cel mai rău este Paris - Charles de Gaulle.
La Paris - Charles de Gaulle, aproape 1 din 5 zboruri (17%) a fost anulat. De asemenea, vineri, 1 iulie, au fost raportate probleme cu sistemul de manipulare a bagajelor: peste 1 500 de valize au rămas blocate și 15 zboruri au rămas fără bagaje.
Londra, probleme la Heathrow și Gatwick
Pe aeroporturile britanice se semnalează haos de săptămâni întregi. Pe principalul aeroport londonez (Heathrow), lipsa de personal la sol a obligat la anularea a aproximativ 30 de zboruri începând de joi, 30 iunie. O situație care a provocat cozi lungi, aglomerație și proteste.
La Gatwick, Autoritatea Aviației Civile din Marea Britanie a impus o reducere a numărului de zboruri de la peste 900 de zboruri zilnice la 850 în luna august.
Aeroportul Schiphol din Amsterdam
De asemenea, se așteaptă perturbări și la Amsterdam Schiphol: pasagerii trebuie să ajungă cu patru ore înainte de zbor, chiar și pentru zborurile europene. Autoritățile au impus o limitare a numărului de zboruri zilnice, reducând numărul de persoane care trec prin aeroport cu peste 13.000. Prin urmare, limita a fost stabilită la 67 500 de pasageri pe zi pentru luna iulie și la 72 500 pentru luna august.
Spania, în haos din cauza grevelor
Situația nu este mai bună pentru călătorii din Spania, unde principalele aeroporturi ale țării sunt în dificultate din cauza grevelor personalului Ryanair și EasyJet. Întârzieri pentru peste 100 de zboruri și noi greve anunțate pentru EasyJet între 15 și 31 iulie.
Germania, 2.000 de zboruri Lufthansa au fost anulate
Din cauza lipsei de personal, compania aeriană națională Lufthansa a anulat aproximativ 2.200 de zboruri pe toată durata verii. Probleme și pe aeroporturi, unde lipsa personalului de la sol provoacă cozi lungi la controale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News