Companiile de livrări, acuzate că îi exploatează pe curieri. Pauză de cinci minute la două ore lucrate 

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Este scandal în Italia: curierii ar fi exploatați de algoritmii aplicațiilor de livrare de mâncare. Compania de livrări spune că reclamațiile sunt făcute de curierii leneși. 

Sindicatul Filt Cgil Firenze-Prato-Pistoia protestează împotriva companiei Just Eat, populară în Italia. Sindicaliștii acuză compania că sancționează cicliștii pentru „performanță scăzută”. Sindicatul consideră că algoritmul folosit de Just Eat pentru evaluarea livrărilor nu ține cont de condițiile de trafic și siguranță. În plus, pauzele necesare, mai ales în timpul verii caniculare, nu sunt luate în considerare de sistemul automatizat.

Sindicatul a subliniat că algoritmul „Scoober”, folosit pentru organizarea muncii, calculează distanțele și timpii de livrare pe baza traseelor cele mai rapide, fără a lua în considerare topografia orașului sau siguranța rutieră. De exemplu, un ciclist care folosește o bicicletă tradițională a primit o sancțiune pentru că algoritmul a estimat o viteză medie nerealistă, comparabilă cu performanțele unui ciclist profesionist, relatează publicația Corriere. 

Filt Cgil consideră că Just Eat nu a înțeles mesajul autorităților din Toscana și al organismelor de sănătate și siguranță, care recomandă pauze mai frecvente în condiții de căldură extremă. 

Condițiile de muncă au scăzut pentru livratori

Sindicatul observă o scădere a condițiilor de muncă pentru curieri în ultima perioadă.

Pentru sindicat „Just Eat pare să nu fi primit mesajul lansat de Regiunea Toscana și de toate organele abilitate în materie de sănătate și siguranță, planificând doar 5 minute de pauză la fiecare două ore de muncă și încearcă să scape cu recomandări inutile privind odihna la umbră în acele perioade libere, dar efectiv inexistente, având în vedere tendința din ce în ce mai mare de a obliga curierii să muncească tot mai mult. 

„Este trist să remarcăm, după o perioadă în care relațiile profesionale corecte duceau la rezultate importante – conchide Filt Cgil –, scăderea drastică a condițiilor de muncă a curierilor Just Eat înregistrată în ultimul an”.

În replică, Just Eat afirmă că menține un dialog deschis cu sindicatele și se angajează să îmbunătățească condițiile de muncă și siguranța cicliștilor. Compania susține că reclamațiile recente au vizat doar un mic procent din flotă și că procedurile sale sunt concepute pentru a asigura un mediu de lucru echitabil și sigur. Just Eat a implementat protocoale pentru a proteja lucrătorii în condiții de căldură extremă și respectă reglementările în vigoare. Compania se angajează să monitorizeze continuu condițiile de lucru și să rămână deschisă la dialog constructiv pentru a îmbunătăți situația.

Just Eat: angajament continuu de a îmbunătăți tratamentul călăreților 

„Just Eat a menținut întotdeauna un dialog deschis și constructiv cu sindicatele, compania se angajează să îmbunătățească continuu tratamentul motocicliștilor, atât din punct de vedere al siguranței, cât și al condițiilor de muncă. În ceea ce privește cele raportate de CGIL local Filt, este important să se sublinieze că reclamațiile primite recent priveau un mic procent din flotă, indivizi care s-au remarcat prin comportament sistematic necooperant și nealiniat cu nevoile companiei”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel