Companiile energetice din Franța cer clienților reducerea urgentă a consumului 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Companiile energetice franceze cer „reținere urgentă" din partea clienților, pe fondul creșterii prețurilor la energie, potrivit CNN.

Șefii EDF, Engie și TotalEnergies au publicat luni o declarație comună, făcând apel la clienții lor din Franța pentru „reținere urgentă", cerându-le să reducă consumul de energie pe fondul creșterii prețurilor.

„De luni de zile, sistemul energetic european se află sub o presiune severă, iar sistemul energetic francez nu face excepție. Livrările de gaze rusești prin conducte au scăzut brusc pentru anumite țări, inclusiv pentru Franța", au declarat Catherine MacGregor, directorul general al Engie, Jean-Bernard Lévy, președintele și directorul general al EDF, și Patrick Pouyanné, președintele și directorul general al TotalEnergies.

Creșterea prețurilor care rezultă din această situație „amenință coeziunea socială și politică și are un impact prea puternic asupra puterii de cumpărare a familiilor", au adăugat ei.

Franța se teme de vârfurile de consum din vară

 

Cei trei șefi din industrie au declarat că au luat măsuri pentru a rezolva problema aprovizionării pe termen scurt prin „diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, umplerea proactivă a instalațiilor de stocare, instalarea unei unități plutitoare de stocare în portul Le Havre pentru a accelera importurile de GNL și reactivarea instalațiilor „scoase la naftalină"."

Cu toate acestea, ei au făcut apel la clienții lor să își reducă consumul de electricitate, gaz, petrol și produse energetice, începând din vară, spunând că „cea mai bună energie rămâne cea pe care nu o consumăm".

„Trebuie să acționăm asupra cererii de energie, reducând consumul pentru a ne oferi mai mult spațiu de manevră. Vom avea nevoie de aceasta pentru a gestiona viitoarele vârfuri de consum și pentru a amortiza riscurile tehnice sau șocurile geopolitice cu care s-ar putea să ne confruntăm", scrie în comunicat, relatează Mediafax. 

Scandal și în România. Sindicatele cer să nu se mai închidă centrale până nu se deschid altele

 

Criza energiei provoacă controverse și în România: CNS Cartel Alfa solicită public modificarea de urgenţă a proiectului de ordonanţă privind decarbonizarea, modificarea termenelor şi adoptarea unui calendar clar de închidere treptată a capacităţilor în corelaţie strictă cu pornirea efectivă a altor capacităţi de producere de energie, care să lucreze în bandă cu cel puţin aceeaşi capacitate ca a celor ce se doresc închise.

În caz contrar, CNS Cartel Alfa anunţă că va formula o plângere penală împotriva membrilor Guvernului care vor semna OUG de decarbonizare, pentru subminarea economiei naţionale şi lezarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor.

Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, sindicaliştii atrag atenţia că, în plină criză a energiei, Ministerul Energiei "merge orbeşte înainte cu închiderea de capacităţi de producţie".

"Mai sunt câteva zile până la termenul din PNRR pentru finalizarea Legii decarbonizării, care se doreşte promulgată prin OUG (deci aplicabilă imediat), prin care Guvernul a stabilit închiderea termocentralelor pe cărbune, fără a avea nimic pus în funcţiune în locul lor. În 2021 s-au închis 1.700 MW capacităţi de producţie şi s-au tăiat la fier vechi. Anul acesta, în baza angajamentelor iresponsabile din PNRR, se opresc încă 600 MW. Acest lucru în condiţiile în care deja în orele de vârf România importă în jur de 3.000 MW, la preţuri foarte mari", susţin semnatarii scrisorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel