Concertul susţinut de muzicianul originar din Timişoara (Alexandru-Mihai) Sascha Bota (violă) şi pianistul australian Cameron Roberts fusese iniţial programat să aibă loc la începutul lunii aprilie în cadrul seriei Enescu a ICR Londra, în faţa unui public de 200 de iubitori ai muzicii clasice. În noul format, evenimentul a fost transmis pe canalele de social media ale celor două instituţii, cât şi ale altor organizaţii româneşti, fiind vizionat de o audienţă de peste 11.000 de persoane.
În deschiderea serii, ES Dan Mihalache, Ambasadorul României în Marea Britanie, a declarat că este mândru să servească a doua cea mai mare comunitate naţională din Regatul Unit, un grup de oameni diverşi, dar având în comun o etică a muncii exemplară. "Este de necontestat că ei au avut de dus o povară disproporţionat mai mare de la începutul pandemiei, pentru că mulţi lucrează în sănătate şi asistenţă socială, educaţie şi îngrijirea copilului, producţia şi distribuţia alimentelor, utilităţi, siguranţă publică şi transport. Sunt recunoscător vocilor din societatea britanică largă care au apreciat contribuţia românilor şi româncelor în aceste vremuri tulburi. Într-un moment în care Regatul Unit şi România sărbătoresc 140 de ani de relaţii diplomatice, este foarte important că meritele le sunt recunoscute", a declarat ambasadorul.
Cressida Dick: „Le sunt recunoscătoare pentru tot ce fac”
Ministrul pentru Vecinătate Europeană şi Americi în guvernul britanic Wendy Morton, subsecretar de stat parlamentar, a transmis un mesaj video în care şi-a mărturisit încântarea că a fost organizat un concert special de recunoaştere a contribuţiei românilor din prima linie din Marea Britanie: "Îmi este clar cât de mult prietenia dintre ţările noastre este întruchipată de cei 500.000 de cetăţeni români care continuă să îşi aducă o contribuţie semnificativă la viaţa din comunităţile lor aici în Regatul Unit (...) Aş vrea să vă spun din inimă mulţumesc fiecăruia dintre voi pentru contribuţia voastră în lupta anti-coronavirus".
Ofiţerul cu rangul cel mai înalt din poliţia britanică, şeful Poliţiei Metropolitane, Cressida Dick, a mulţumit la rândul ei comunităţii româneşti: "Pe tot cuprinsul ţării, în ultimele săptămâni, în timp ce toţi am fost ameninţaţi în mod teribil de coronavirus, oamenii din serviciile noastre de urgenţă şi din sistemul de sănătate şi alţi angajaţi esenţiali au continuat să muncească, oferind servicii excepţionale publicului. Mulţi dintre aceşti oameni sunt români şi aici în Poliţie avem zeci de ofiţeri şi foarte mulţi alţi angajaţi români. Suntem încântaţi să îi avem, un număr tot mai mare ni s-au alăturat în ultimii ani şi ei sunt o parte integrantă a serviciilor pe care Poliţia Metropolitană le oferă locuitorilor Londrei. Le sunt recunoscătoare pentru tot ce fac şi vreau să le spun prietenilor români din toată ţara implicaţi în activităţi esenţiale: vă mulţumesc foarte mult!", a afirmat ea, potrivit comunicatului.
„Voi sunteţi adevăratul motor al relaţiilor noastre bilaterale”
Într-un clip filmat în faţa unui cireş înflorit din Bucureşti, ES Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, şi-a manifestat regretul că pandemia a încurcat planurile de sărbătorire a 140 de ani de relaţii diplomatice româno-britanice şi a adresat un mesaj direct comunităţii româneşti din Marea Britanie: "Vă mulţumesc tuturor pentru că oferiţi această legătură umană între Marea Britanie şi România. Voi sunteţi adevăratul motor al relaţiilor noastre bilaterale."
Concertul, care a cuprins lucrări de Bach, Schumann şi George Enescu, a avut loc în faţa unui Zid al Bunăvoinţei, format din fotografii ale aproximativ 100 de români care lucrează în prima linie în Marea Britanie, într-o atmosferă încărcată de emoţie, care i-a hrănit artistic pe cei doi muzicieni şi i-a făcut să depăşească inconvenientul absenţei dialogului direct cu publicul, notează comunicatul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News