Publicitate
Condiții de călătorie Spania
Începând cu data de 20 septembrie 2021, întregul teritoriu al României a fost inclus de către autoritățile spaniole pe lista statelor/regiunilor de risc.
Lista țărilor care au condiții speciale de intrare pe teritoriul spaniol, în vigoare până pe 19 decembrie 2021, orele 24:00 este disponibilă AICI.
Astfel, toți pasagerii care se îmbarcă în România cu destinația Spania trebuie să prezinte:
-certificatul european digital COVID – opțiuni:
certificatul european digital COVID care atestă vaccinarea completă împotriva COVID de la care au trecut minim 14 zile;
sau
-certificatul european digital COVID care atestă recuperarea post-COVID-19 de la care au trecut minim 11 zile, dar nu mai mult de 180 de zile;
sau
-certificatul european digital COVID care atestă rezultatul negativ al unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore anterioare călătoriei sau certificatul digital european care atestă rezultatul negativ al unui test antigen realizat în ultimele 48 de ore anterioare călătoriei;
-formularul privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau al paginii de internet https://www.spth.gob.es/;
Minorii cu vârsta de până la 12 ani nu trebuie să prezinte certificatul european digital COVID, dar pentru aceștia trebuie completat formularul privind starea de sănătate (https://www.spth.gob.es/).
Având în vedere situația epidemiologică din România, pasagerii care sosesc pe aeroporturile spaniole provenind din România pot fi supuși unui control de temperatură (fără contact sau prin camere termografice) și inclusiv unor teste de diagnosticare pentru COVID-19, chiar dacă la îmbarcarea în Romania au prezentat documentele solicitate de autoritățile spaniole.
Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat.
Masca nu este obligatorie în aer liber
Din luna iunie 2021, purtarea măștii de protecție nu este obligatorie în aer liber, dacă se poate respecta distanța interpersonală de 1,5m între persoanele care nu fac parte din același nucleu familial.
Se menține obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 6 ani, în toate spațiile publice închise sau în aer liber, dacă nu se poate garanta distanța interpersonală de 1,5m.
Sunt exceptate de la purtarea măștii persoanele cu dificultăți respiratorii care pot fi agravate prin utilizarea acesteia.
Pe plan local în zona Madridului nu sunt valabile o serie de restricții la nivel național, și anume cele privind ocuparea zonelor publice de interior.
Începând cu data de 4 octombrie 2021, în Comunitatea Madrid au fost eliminate toate restricțiile legate de capacitatea permisă, inclusiv în sectorul restaurantelor. Au fost eliminate restricțiile legate de numărul persoanelor care se pot așeza la mese și este permis consumul la bar. Au fost eliminate restricțiile legate de numărul și durata vizitelor la căminele pentru persoanele vârstnice.
Ma multe detalii despre regulile regionale din Spania, pe site-ul oficial MAE.
Condiții de călătorie Italia
În Italia este decretată starea de urgență până la data de 31 martie 2022.
Ministerul Sănătății italian a emis, la data de 14 decembrie 2021, o ordonanță care se aplică în perioada 16 decembrie 2021-31 ianuarie 2022 și se aplică și persoanelor care vin din România.
Potrivit actului normativ, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile (România fiind inclusă alături de alte state pe lista C din ordonanță) și care doresc să intre pe teritoriul italian în perioada menționată anterior, au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări următoarele documente:
-formularul digital de localizare a pasagerilor (https://app.euplf.eu) în format digital (prin vizualizarea acestuia pe dispozitivul mobil) sau tipărit;
-certificatul verde COVID-19, conform art. 9, alin. 2, lit. a), b) și c-bis), din decretul-lege nr. 52 din 22 aprilie 2021, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare cu cel puțin 14 zile anterior intrării în Italia sau vindecarea de COVID-19 cu maximum 6 luni anterior intrării, cu finalizarea perioadei necesare de izolare, sau o altă certificare echivalentă;
-dovada efectuării unui test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ, efectuat cu 48 de ore anterior intrării în Italia sau a unui test rapid (tip antigen), cu rezultat negativ, efectuat cu 24 de ore înainte.
Persoanele care nu prezintă certificatul verde COVID-19 care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare cu cel puțin 14 zile anterior intrării sau vindecarea de COVID-19, trebuie să respecte măsura autoizolării pentru o perioadă de 5 zile, la adresa indicată în formularul de localizare a pasagerilor (https://app.euplf.eu), și să efectueze un test molecular sau antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la finalul perioadei de autoizolare.
Copiii cu vârsta sub șase (6) ani sunt exceptați de la măsura efectuării testului molecular sau antigen, dar nu de la obligația izolării, acolo unde este cazul. Astfel, minorii cu vârsta sub șase (6) ani care sunt însoțiți de părintele sau părinții care se află în posesia unui certificat de vaccinare sau de recuperare în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2, nu sunt obligați să se supună autoizolării dacă măsura nu se aplică și părinților.
Această excepție nu se aplică minorilor cu vârsta de șase (6) ani sau peste șase (6) ani pentru care nu se prezintă nicio dovadă că s-a efectuat testul molecular sau antigen în scopul intrării în Italia.
Excepții:
În perioada 15 decembrie 2021 – 31 ianuarie 2022, următoarele categorii de persoane, cu condiția să nu prezinte simptome COVID-19, sunt exceptate de la cerințele testării/certificării/autoizolării și testării ulterioare, fiind însă necesară completarea formularului de localizare a pasagerilor (PLF):
-echipaje ale mijloacelor de transport;
-lucrătorii transfrontalieri care intră și ies din Italia pentru a merge la muncă și pentru a se întoarce la domiciliul sau reședința acestora;
-personalul navigant;
-persoanele care se deplasează dinspre și către statele și teritoriile menționate în lista A (Republica San Marino, Vatican) din anexa 20 a decretului Președintelui Consiliului de Miniștri din 2 martie 2021;
-persoanele care intră în Italia în scopul șederii de scurtă durată (până la 120 de ore în total) din motive de muncă, sănătate sau urgență absolută, cu obligația de a părăsi teritoriul național la expirarea termenului sau, în caz contrar, de a se supune măsurilor de autoizolare și supraveghere sanitară;
-persoanele care intră în Italia în scopul tranzitului pentru o durată de maximum 36 de ore cu un mijloc de transport privat, cu obligația de a părăsi teritoriul național la expirarea termenului sau, în caz contrar, de a se supune măsurilor de autoizolare și supraveghere sanitară;
-elevii și studenții care urmează cursuri într-un alt stat decât cel în care își au domiciliul, reședința sau locuința și în care se întorc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână.
-persoanele care se întorc în Italia după un sejur în străinătate mai mic de 48 de ore și la o distanță mai mică de 60 km de casă/domiciliu/reședința din Italia, cu condiția ca aceste călătorii să aibă loc prin mijloace de transport private. În acest caz nu este necesară nici completarea formularului de localizare a pasagerilor (dPLF);
-persoanele care rămân pentru o perioadă care nu depășește patruzeci și opt (48) de ore în localitățile aflate pe teritoriul național situate la o distanță de cel mult 60 km de locul de reședință sau domiciliul din străinătate, cu condiția ca deplasarea să aibă loc prin mijloace private. În acest caz nu este necesară nici completarea formularului de localizare a pasagerilor (dPLF).
Condiții de călătorie Franța
Persoanele nevaccinate care sosesc din România (aflată pe lista statelor verzi) trebuie să prezinte un test PCR sau antigen efectuat cu maximum 24 de ore înainte de plecare sau un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infecție de cel puțin 11 zile și maximum șase luni. Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la această măsură.
Astfel, la intrarea pe teritoriul francez se aplică următoarele măsuri pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani care sosesc din România, conform Strategiei de redeschidere a frontierelor:
Nu au nevoie de test negativ pentru COVID–19 persoanele care sunt vaccinate complet cu un vaccin autorizat de UE. Schema de vaccinare este considerată completă la 28 de zile de la administrarea dozei unice pentru vaccinul Janssen (Johnson & Johnson), la 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze pentru celelalte vaccinuri recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului (Pfizer / Comirnaty, Moderna, AstraZeneca / Vaxzevria / Covishield) și, pentru persoanele care au primit toate dozele necesare dintr-un vaccin autorizat de OMS și nerecunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului, la 7 zile de la administrarea unei doze complementare de vaccin cu ARN mesager care beneficiază de o astfel de recunoaștere.
Persoanele care nu sunt vaccinate (schemă completă, conform detaliilor de mai sus) trebuie să prezinte la îmbarcare / la trecerea frontierei:
-fie rezultatul unui test negativ pentru COVID-19, PCR sau antigen (TAG), efectuat cu cel mult 24 de ore înainte de plecare. Singurele teste antigen care pot fi prezentate sunt cele care permit detectarea proteinei N a virusului SARS-CoV-2. (https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000043798619) Sunt exceptați pasagerii în tranzit aeroportuar, pentru care statul de destinație finală nu solicită test.
-fie un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infecție de cel puțin 11 zile și maximum șase luni.
Atenție! Se acceptă ca certificate doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală sau ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele care conțin un cod QR și care sunt redactate în limba statului în care au fost emise și în limba engleză.
EXCEPȚII:
Această obligație nu se aplică transportatorilor rutieri în timpul desfășurării activității profesionale și următoarelor deplasări pe cale terestră: deplasări cu o durată mai mică de 24 de ore pe o rază de 30 km în jurul locului de reședință; deplasări profesionale ale căror urgență sau frecvență sunt incompatibile cu efectuarea unui test.
Transportatorii rutieri care sosesc în Franța trebuie să prezinte un certificat european pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaționale. Formularul poate fi descărcat de pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Deplacement-des-transporteurs-routiers-internationaux.
De asemenea, toate persoanele trebuie să prezinte companiei de transport sau la trecerea frontierei o declarație pe proprie răspundere, prin care atestă că nu prezintă simptome de COVID-19 și nu are cunoștință să fi fost caz contact. Declarația poate fi descărcată de pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage. Suplimentar, persoanele care sosesc din statele aflate pe lista verde, trebuie să prezinte companiei de transport sau la trecerea frontierei o declarație pe proprie răspundere, prin care atestă că acceptă testarea aleatorie la sosirea în Franța.
Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani nu este necesar testul PCR/antigen sau dovada vaccinării. Este necesară, însă, declarația pe proprie răspundere care trebuie prezentată companiei de transport sau la trecerea frontierei, prin care se atestă că minorul nu prezintă simptome de COVID-19 și nu are cunoștință să fi fost caz contact.
Atenție! Începând cu data de 4 decembrie 2021, ora 00.00, toate persoanele care sosesc în Franța trebuie să prezinte un test PCR sau antigen efectuat cu maximum 24 - 48 ore, în funcție de statul de proveniență. Singura excepție de la această măsură o reprezintă persoanele vaccinate cu schema completă sau cele care prezintă un certificat de recuperare de COVID-19 care sosesc dintr-un stat din spațiul european (statele UE și Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția, Vatican).
Condiții de călătorie Austria
Condiții de intrare și tranzit în Austria:
I. Persoanele care călătoresc în Austria dintr-un stat/regiune menționat/ă în Anexa 1 (Andorra, Arabia Saudită, Australia, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Cipru*, Croația, Republica Coreea, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Hong Kong, Kuwait, Iordania, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macao, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Qatar, România, Rwanda, San Marino, Suedia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Taiwan, Ungaria, Uruguay, Vatican, Vietnam) și care pot furniza dovezi că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul Austriei sau a unuia dintre statele care se regăsesc pe lista din Anexa 1, pot intra în Austria fără înregistrare prealabilă și fără să intre în carantină, cu prezentarea unei dovezi de risc epidemiologic redus *, astfel:
Prezintă rezultatul negativ al unui test pentru virusul SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor)
sau
Prezintă un certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții la data intrării în Austria:
-imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă, cu condiția ca între administrarea primei și celei de a 2-a doze să fi trecut cel puțin 14 zile;
-în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile;
-dacă vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui rezultat al unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 270 de zile în urmă;
-imunizarea cu o doză nouă (administrată persoanelor imunizate cu schemă completă), de la care să nu fi trecut mai mult de 270 de zile, iar între momentul imunizării complete și administrarea noii doze să fi trecut cel puțin 120 de zile, sau, în cazul unui vaccin administrat într-o singură doză, de la data administrării dozei unice să fi trecut cel puțin 14 zile;
sau
Dacă a fost confirmată o infecție pentru SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile și poate fi prezentat un certificat medical de vindecare.
În situația în care nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condițiile de mai sus, trebuie efectuată înregistrarea anterioară a călătoriei (cu cel mult 72 de ore în avans) pe platforma Pre Travel Clearance (PTC) și, în cel puțin 24 de ore de la intrarea în Austria, să fie efectuat un test biologic molecular (PCR) pentru virusul SARS-CoV-2 costurile fiind suportate din bugetul personal.
II. Intrarea din alte state și teritorii care nu sunt menționate în Anexa 1 implică, în condiții excepționale, măsura înregistrării, a carantinei, testării, vaccinării, vindecării.
III. Intrarea persoanelor:
1. ca parte a traficului regulat de navetiști/lucrători transfrontalieri;
2. în scopuri profesionale;
3. pentru participare la activități școlare și de studiu;
4. în scopuri familiale sau pentru a vizita partenerul de viață.
Se efectuează în baza regulii 3G (vaccinat, însănătoșit și testat PCR – 72 de ore de la data prelevării probelor sau antigen - 24 de ore de la data prelevării probelor).
Se aplică atât navetiștilor din afara țării care călătoresc spre locul de muncă în Austria, cât şi rezidenților austrieci care se întorc de la muncă din străinătate.
IV. Alte prevederi:
Intrarea din motive imprevizibile, care nu suportă amânare și care sunt motivate prin situații speciale/urgențe familiale, cum ar fi în special boli grave, decese, ceremonii funerare, nașteri și îngrijirea persoanelor care au nevoie de sprijin în caz de urgență, este posibilă în baza prezentării unei dovezi de risc epidemiologic scăzut. Dacă nu poate fi prezentată nicio dovadă, un test biologic molecular tip PCR pentru virusul SARS-CoV-2 trebuie efectuat imediat, cel puțin în termen de 24 de ore de la intrare. Costurile pentru testare sunt suportate din bugetul personal. Rezultatul testului negativ trebuie prezentat la control.
Persoanele care călătoresc în Austria din motive medicale trebuie să prezinte, suplimentar, dovada necesității absolute a efectuării unui serviciu medical.
Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la obligația de testare.
Măsurile nu se aplică transportatorilor profesioniști de mărfuri și persoane.
Atenție!
Companiile de transport persoane trebuie să se asigure, în limitele posibilităților operaționale și tehnice, că persoanele pe care le transportă din state din Anexa 2 către Austria sunt informate cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul federal.
V. Tranzit:
Este permis în regim permanent tranzitul, fără oprire (înnoptare), cu excepția opririlor absolut esențiale, al cetățenilor pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state. Este obligatorie prezentarea, la cererea autorităților, de către toate persoanele care tranzitează Austria, a dovezilor care să ateste ieșirea de pe teritoriul austriac și asigurarea intrării în statul de destinație (rezervări la hotel/tren/autobuz/avion, documente justificative privind domiciliul/rezidenţa/dreptul de şedere, proprii sau ale membrilor de familie, după caz: certificate de căsătorie etc., contracte de muncă, orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.).
* Dovezi de risc epidemiologic redus:
Rezultatul negativ al unui test pentru virusul SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) sau antigen – numai pentru persoanele menționate la punctul III (valabilitatea să nu depășească 24 de ore de la data prelevării probelor);
Certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții la data intrării în Austria:
-imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă;
-în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile;
-dacă vaccinarea a avut loc după cel puțin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 270 de zile în urmă.
-Confirmarea unei infecții pentru SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile și prezentarea unui certificat medical de vindecare, care să nu fie mai veche de 90 de zile.
Documentele justificative pot fi redactate în limba germană sau engleză.
Condiții călătorie Elveția
Este obligatorie testarea, chiar și în cazul persoanelor vaccinate ori trecute prin boală.
În contextul apariției noii variante a virusului SARS-CoV-2, catalogată de OMS ca fiind îngrijorătoare, începând cu data de 4 decembrie 2021, se modifică condițiile de intrare în Confederația Elvețiană, după cum urmează:
Toate persoanele care doresc să călătorească în Elveția, indiferent de țara din care sosesc sau de mijlocul de transport folosit, trebuie să prezinte la intrare rezultatul negativ al unui test de tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte. Suplimentar, toate persoanele care sosesc în Elveția trebuie să se testeze, pe cheltuială proprie, într-un interval de patru până la șapte zile după sosire. Rezultatul celui de-al doilea test, de tip PCR sau antigen rapid, trebuie trimis autorității sanitare cantonale. Aceste reglementări se aplică și persoanelor vaccinate și recuperate după boală. Sunt exceptate persoanele cu vârsta de până la 16 ani și transfrontalierii.
De asemenea, toate persoanele care doresc să intre pe teritoriul Confederației Elvețiene trebuie să își înregistreze, înainte de călătorie, datele de contact prin completarea formularului de înregistrare, și să îl prezinte la trecerea frontierei, în format electronic sau pe hârtie. !!
De asemenea, puteți folosi instrumentul online Travelcheck care vă permite să verificați dacă și în ce condiții puteți intra în Elveția.
Condiții de intrare pentru cetățenii statelor terțe: Ca țară asociată Schengen, Elveția își aliniază, cât mai mult posibil, reglementările de intrare cu deciziile luate de Uniunea Europeană. Secretariatul de Stat pentru Migrație (SEM) actualizează periodic o listă a țărilor cu risc ridicat. Resortisanților țărilor terțe nevaccinați care doresc să intre în spațiul Schengen din țări sau regiuni cu risc li se va refuza intrarea în Elveția pentru sejururi de scurtă durată, cu excepția anumitor unor cazuri deosebite.
RECOMANDĂRI
Este obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile închise, în mijloacele de transport în comun, precum și în stații, gări și aeroporturi.
Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise. Transportul terestru se desfășoară în condiții normale, cu respectarea măsurilor de igienă și de distanțare socială.
De asemenea, toate aeroporturile din Confederația Elvețiană sunt deschise, iar transportul aerian se desfășoară în condiții normale. Datorită procedurilor sanitare suplimentare de control și prevenție se recomandă sosirea la aeroport cu mai mult de 2 ore înaintea zborului.
Este obligatorie prezentarea unui Certificat COVID (care atestă vaccinarea, vindecarea sau faptul că au fost testate negativ, împreună cu un act de identitate, de către persoanele peste 16 ani, pentru accesul în/la:
interiorul restaurantelor, barurilor, cluburilor și sălilor de dans;
interiorul așezămintelor culturale (muzee, biblioteci etc.), centrelor sportive, grădinilor zoologice, centrelor de fitness, piscinelor acoperite și parcurilor acvatice, cazinourilor;
teatre, cinematografe, concerte, manifestări sportive, evenimente private (ex. nunți);
adunări religioase sau reuniuni politice, organizate în spații interioare și la care participă un număr mai mare de 50 de persoane;
evenimente organizate în exterior cu un număr mai mare de 300 de persoane;
este permisă organizarea de evenimente/reuniuni private cu participarea a maximum 30 de persoane în interior și 50 de persoane în aer liber.
Condiții de călătorie Marea Britanie
Toate persoanele (inclusiv cele vaccinate cu ambele doze) care sosesc în Anglia au obligația efectuării unui test tip PCR sau antigen de depistare a virusului SARS-CoV-2, cu două zile înaintea călătoriei. Această măsură se aplică și minorilor cu vârsta egală sau mai mare de 12 ani. Călătorii care au intrat în contact cu persoane posibil infectate cu varianta OMICRON trebuie să se izoleze pentru o perioadă de 10 zile, indiferent de stadiul vaccinării.
Persoanele care ajung din state aflate pe lista roșie trebuie să intre în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 10 zile. România nu se află pe lista roșie.
ANGLIA:
-Călătorii vaccinați cu schemă completă (două doze sau o singură doză, conform tipului de vaccin) cu cel puțin 14 zile înainte de sosirea în Anglia, trebuie să prezinte:
un test (PCR sau rapid antigen) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu 2 zile înainte de a călători, eliberat în limba engleză;
-dovada rezervării unui test de tip PCR pentru COVID-19 care urmează să fie efectuat în a doua zi de la sosire. Ziua sosirii este considerată ziua zero. Furnizorul testului rapid trebuie să se regăsească pe lista aprobată de către autoritățile britanice.
-completarea formularului Passenger locator form (care poate fi descărcat aici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk).
Călătorii nevaccinați (vaccinați parțial/incomplet sau vaccinați în cadrul unor programe nerecunoscute de autoritățile britanice) trebuie să prezinte:
un test (PCR sau rapid antigen) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu 2 zile înainte de a călători, eliberat în limba engleză;*
formularul passenger locator form (care poate fi descărcat aici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk);
codul de rezervare a două teste PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care vor fi efectuate în ziua a 2-a si a 8-a de la sosirea în Marea Britanie (rezervarea se poate face la: https://www.find-travel-test-provider.service.gov.uk/test-type).
Aceste persoane vor trebui să intre în carantină la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile de la sosire.
Chiar dacă va aflați în Regat pentru mai putin de 10 zile, trebuie să respectați măsurile menționațe mai sus, inclusiv izolarea la domiciliu pe toată perioada șederii și achiziționarea testelor.
ȚARA GALILOR:
În Țara Galilor condițiile de călătorie sunt identice cu cele adoptate în Anglia.
SCOȚIA:
Zona roșie:
Dacă în cele 10 zile anterioare călătoriei către Scoția ați fost într-un stat care se află pe lista roșie trebuie să:
- completați un formular de localizare a pasagerilor (passenger locator form);
- efectuați un test COVID-19 (PCR/antigen) cu maximum 48 de ore înainte de călătoria către Scoția. Rezultatul testului trebuie să fie negativ;
- rezervați un pachet de carantină la hotel, pachet care include două teste PCR pentru COVID-19.
La sosirea în Scoția veți fi nevoit să vă supuneți măsurii de carantină la hotel timp de 10 zile (11 nopți).
Dacă sosirea are loc dintr-un stat care NU se află pe lista roșie:
Persoanele care dețin schema completă de vaccinare trebuie:
- să facă dovada vaccinării;
- să efectueze un test PCR sau lateral flow (antigen) pentru COVID-19 cu maxim 48 de ore înainte de călătorie (toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani);
- să completeze un formular pentru localizarea pasagerilor (UK passenger locator form) în care să menționeze că sunt vaccinați;
- să rezerve un test PCR pentru COVID-19. Acest test trebuie efectuat în primele 2 zile de la sosirea în Scoția, fiind necesar să se autoizoleze la adresa declarată până la sosirea rezultatului. Testul poate fi rezervat și achitat prin intermediul portalului CTM Booking Portal sau de la unul din distribuitorii aprobați.
-Minorii cu vârsta de până la 11 ani nu trebuie să se testeze.
Mai multe detalii, pe pagina MAE.
Condiții de călătorie Germania
Autoritățile germane au stabilit două categorii de zone de risc:
-zone de risc cu incidență ridicată
-zone de risc cu variante ale virusului SARS-CoV-2
Începând cu data de 12.12.2021, ora 00.00, intră în vigoare lista actualizată a zonelor de risc stabilită de Institutul Robert Koch.
ROMÂNIA NU MAI ESTE CLASIFICATĂ DREPT ZONĂ CU INCIDENȚĂ RIDICATĂ.
Persoanele care călătoresc în Germania au obligația de a prezenta la intrarea pe teritoriul federal documente doveditoare privind vaccinarea anti-COVID-19, vindecarea de COVID-19 sau rezultatul negativ al unui test pentru COVID-19, independent de modalitatea de transport utilizată (aeriană, terestră, navală) și indiferent de zona din care se călătorește. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această obligație.
Dovada vaccinării se admite numai dacă au trecut cel puțin 14 zile de la administrarea ultimei doze necesare a unui vaccin dintre cele omologate la nivelul UE (schema completă a vaccinării).
Dovada infectării anterioare cu virusul SARS-CoV-2 și, implicit, a vindecării se bazează pe o testare de laborator care a fost efectuată cu cel puțin 28 de zile înainte, dar nu mai mult de 6 luni.
Dovada testării negative se efectuează prin prezentarea unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
Sunt acceptate testele tip PCR (a căror valabilitate să nu depășească 72 de ore) și cele antigen (valabilitate de maximum 48 de ore pentru persoanele care vin din zone de risc cu incidență ridicată și 24 de ore pentru persoanele care vin din zone de risc cu variante de virus). Aceste dovezi pot fi prezentate pe hârtie sau în format electronic și trebuie să fie redactate într-una din limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.
IMPORTANT! Persoanele (inclusiv cetățenii români) care, în ultimele 10 zile înainte de intrarea în Germania, s-au aflat într-o zonă cu incidență ridicată sau o zonă cu variante ale virusului sunt supuse obligației înregistrării online și a măsurii carantinei.
Înregistrarea se face online, anterior intrării pe teritoriul federal, pe portalul www.einreiseanmeldung.de.
Persoanele care vin din zone de risc intră în carantină/autoizolare.
Pe timpul autoizolării nu este permisă părăsirea locuinței sau primirea de vizitatori, încălcarea regulilor fiind sancționată cu amenzi. Perioada de autoizolare este de 10 zile în cazul sosirii din zone de risc cu incidență ridicată, respectiv de 14 zile pentru cele cu variante de virus.
Excepție fac persoanele care sosesc din zone de risc și dețin confirmarea privind încărcarea online în sistemul de înregistrare digitală a intrării în Germania (www.einreiseanmeldung.de) a dovezii vaccinării sau vindecării. Astfel, persoanele care transmit dovada privind vindcarea sau vaccinarea înainte de intrarea în Germania, NU MAI SUNT OBLIGATE SĂ INTRE ÎN CARANTINĂ.
Persoanele care sosesc din zone de risc cu variante ale virusului SARS-CoV-2 nu beneficiază de posibilitatea suspendării anticipate a măsurii de carantină. În mod special, acestea trebuie să prezinte un certificat de testare negativă înainte de îmbarcare (dovezile de vaccinare sau de vindecare NU sunt suficiente!), în caz contrar călătoria nefiind permisă.
În cazul persoanelor care dețin un document care atestă efectuarea schemei complete a vaccinării împotriva COVID-19 sau a trecerii prin boală și, din orice motiv, nu îl pot înregistra pe platforma menționată sau prezenta anterior intrării, sunt obligate să intre în carantină. Carantina poate fi întreruptă imediat ce persoana în cauză reușește să transmită, prin intermediul platformei https://einreiseanmeldung.de, documentul care confirmă fie vaccinarea, fie vindecarea.
Persoanele care sosesc din zone de risc și la intrarea pe teritoriul Germaniei dețin numai documentul care atestă rezultatul negativ al unui test pentru COVID-19, vor intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile și au obligația, imediat după sosire, să se deplaseze direct spre locuință. Măsura carantinei poate fi încheiată anticipat, după o perioadă de cel puțin cinci zile, dacă persoana în cauză a efectuat un nou test, al cărui rezultat este negativ.
Excepții:
Sunt admise unele excepții de la obligațiile de înregistrare a intrării și de carantină/autoizolare, în principal pentru:
-persoanele care doar au tranzitat o zonă de risc, fără o perioadă de ședere propriu-zisă;
persoanele aflate în tranzit în Germania sau care intră și părăsesc teritoriul german în cel mult 24 de ore;
-transportatorii de mărfuri;
-persoanele care intră pentru mai puțin de 72 de ore pentru a își vizita rudele de gradul I, soții sau partenerii de viață;
-înalți oficiali care rămân pe teritoriul german mai puțin de 72 de ore.
Condiții de călătorie Grecia
Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene, pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:
-formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form: https://travel.gov.gr/#/user/login) completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin e-mail, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
-unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):
rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
-dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
-un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
-certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.
Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.
În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.
Accesul pe cale rutieră:
Funcționează non-stop (24/24) următoarele puncte de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane: Kulata – Promachonas, Svilengrad – Ormenio, Makaza (Bulgaria) – Nimfaea (Grecia), Evzones (frontiera cu Macedonia de Nord), Niki (frontiera cu Macedonia de Nord), Doirani (frontiera cu Macedonia de Nord), Kastanies (frontiera cu Turcia - limită de 1.500 de persoane săptămânal, cu excepția șoferilor de transport internațional de mărfuri), Kipi (frontiera cu Turcia – limită de 1.500 de persoane săptămânal, cu excepția șoferilor de transport internațional de mărfuri), Kakavia (frontiera cu Albania), Kristallopigi (frontiera cu Albania), Exohi (frontiera cu Bulgaria), Mavromati (frontiera cu Albania).
Începând cu luna iulie a.c. a fost deschis circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, punctul de trecere al frontierei Mertzianis, la frontiera cu Albania.
Legislația în vigoare nu face distincție între regulile aplicabile persoanelor care tranzitează teritoriul Republicii Elene și cele aplicabile persoanelor care rămân în acest stat. Prin urmare, condițiile de intrare menționate anterior se aplică pentru toate persoanele care doresc să intre pe teritoriul Republicii Elene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News