Condiţiile de muncă ale românilor din Germania, discutate de ministrul Muncii şi sindicatele din această ţară

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a întâlnit marţi cu reprezentanţi ai sindicatelor din Germania, pentru a discuta aspecte legate de condiţiile de muncă, salarizare şi cazare ale lucrătorilor români din această ţară.

"În Germania nu mă întâlnesc doar cu oficialităţi, ci şi cu reprezentanţi ai sindicatelor, care se luptă pentru drepturile angajaţilor din această ţară, inclusiv cele ale cetăţenilor români. Astfel, am avut astăzi o întâlnire şi cu reprezentanţi ai Faire Mobilitat Berlin şi Arbeit und Leben Berlin, cu care am discutat aspecte legate de condiţiile de muncă, salarizare şi cazare ale lucrătorilor români din Germania. Apreciez deschiderea la dialog şi dorinţa de a contribui la rezolvarea problemelor pe care le întâmpină cetăţenii români care lucrează ca sezonieri, dar şi cei care lucrează pentru o perioada mai îndelungată. Mulţumesc atât autorităţilor, cât şi sindicatelor germane pentru deschidere şi colaborare!", a scris, pe Facebook, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Tot marţi, după întâlnirea cu omologul său german, Marius Budăi a scris pe reţeaua de socializare că oficialul german este de acord cu un plan comun de acţiune 2023-2024, pentru a întări cooperarea bilaterală dintre cele două ţări.

"Ministrul federal al Muncii şi Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil, se dovedeşte a fi un prieten al României, dar şi al meu personal. Omologul meu german îşi dovedeşte preocuparea pentru românii care lucrează în Germania şi este de acord să facem un plan comun de acţiune 2023-2024, pentru a întări cooperarea bilaterală dintre cele două ţări", a transmis Marius Budăi.

În urmă cu o lună, oficialul de la Muncă afirma la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung, că sunt aproximativ un milion de români care lucrează în Germania, lucrători permanenţi şi sezonieri.

"În Germania vorbim de circa 870-880.000 de lucrători permanenţi şi în jur de 180.000 - 190.000 de lucrători sezonieri. Iată că este un număr foarte mare şi considerăm ca lucrătorii români în Germania, şi nu numai în Germania, în Europa, fac cinste ţării noastre contribuind direct la PIB-ul ţărilor respective", a afirmat atunci Marius Budăi, potrivit Mediafax.

Românii care lucrează în Germania trimit cei mai mulți bani rudelor din țară

 

Românii care lucrează în străinătate rămân de bază. Numai în primele patru luni ale acestui an, au trimis acasă peste 1,7 miliarde de euro, mult peste aceeași perioadă din 2021.

Cele mai importante sume vin dinspre Germania și Marea Britanie, și asta pentru că mulți dintre ai noștri au plecat din Italia și Spania, unde erau mai prost plătiți.

Germania primeste tot mai mulți români. De la muncitori în construcții și agricultură, până la ingineri și medici. Ai noștri preferă această țară pentru că sunt plătiți bine și au contracte de muncă stabile.

Nelu Zoltan lucrează într-o fabrică de lemn de aproape doi ani.

„Noi avem casă, propritate propie în România. Cred că am venit de șase ori în țară, toate concediile le facem în țară, de fapt acasă. Am trimis bani când a fost nevoie. Facturile le plătim de aici, impozite, tot absolut”, spune Nelu Zoltan, muncitor român în Germania, la Știrile PRO TV.

Potrivit Ministerului Muncii, 800.000 de români muncesc cu forme legale în Germania, iar alți 200.000 sezonier în general în agricultură.

„Există multe cursuri de suținere, la cursuri de limbă. La școli, dacă este convorbire între învățători și părinți, care au copilul la școală acolo, sunt chemați ca traducători și părinții nu plătesc niciun ban pentru asta. Astea sunt exemple de ce totul este posibil”, a declarat Marius Munteanu, președintele Asociației germano-române pentrul Nordul Germaniei, conform sursei citate.

Cea mai mare sumă trimisă de români vine din Germania

 

Suma cea mai mare trimisă de românii din străinătate în România vine din Germania. Numai în primele patru luni au trimis peste 400 de milioane de euro. De altfel, în ultimii ani, Germania a devenit țara unde datorită condițiilor, tot mai mulți români merg să muncească.

Astfel, față de acum 11 ani, suma trimisă este de 12 ori mai mare. Anul trecut, de exemplu, a depășit un milliard de euro. Următoarea țară de unde vin sume mari de bani este Marea Britanie.

În schimb, dinspre Spania și Italia, țările care au primit un număr mare de muncitori români imediat după aderarea României la Uniune sumele au scăzut vizibil. În 2021, din Italia, au venit în țară puțin peste 800 de milioane de euro, și aproape jumătate din Spania.

Pe de altă parte, spun specialiștii, s-a schimbat și profilul muncitorului român. Dacă în Spania și Italia ai noștri mergeau, în general, la cules de căpșuni și alte munci agricole, în Marea Britanie și Germania, lucrează cei cu studii superioare.

Banii trimiși în țară susțin consumul, dar și stabilitatea monedei naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel