Important este că toți copiii din Italia au dreptul sa frecventeze cursurile școlilor italiene, până la implinierea vârstei de 18 ani, indiferent care este situația legală a șederii lor. „Părinții trebuie să aducă certificatul de naștere, foaia matricolă, dacă au făcut copiii școală în România, și foaia de vaccinuri, iar copiii sunt înscriși automat la școală, pentru că este un drept constituțional, chiar dacă părinții nu au reședință și nu au loc de muncă”, explică avocatul Claudiu Crăciun, care de peste 20 de ani lucrează la Torino.
Actul care atestă vaccinările obligatorii trebuie să fie tradus în limba italiană. Daca minorul nu este vaccinat și familia declară că nu vrea să-l vaccineze, școala comunică situația către dispensarul competent. Lipsa vaccinării nu poate împiedica, însă, înscrierea la școală, pentru care părintele mai completează o cerere stabilită de instituția de învățământ.
Înscrierile pot fi făcute în orice moment al anului școlar, conform informațiilor de la Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă, însă părinții mai trebuie să știe că nu toate școlile au suficiente locuri, pentru a face înscrierile, astfel încât, pentru a-și putea înscrie copiii la o anumită instituție de învățământ, trebuie să se intereseze înainte de începerea anului școlar dacă există această posibilitate și să depună cererea de înscriere din timp.
Unele școli au profesori de limba română
Diferențele între școlile din Italia sunt importante, pentru că unele au inclusiv profesori de limba română, plătiți de Ministerul Educației din România, printr-un acord făcut de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. „Nu la toate școlile se pot face cursurile în limba română, ci doar la unele școli din orașele mari. Limba română se poate alege ca materie opțională, iar restul materiilor sunt în limba italiană”, mai spune avocatul. Pentru integrarea copiilor nou veniți, școlile asigură ore suplimentare de limba italiană și diverse activități care să-i ajute să se acomodeze.
De asemenea, elevii care nu sunt înscriși în registrul de evidență a populației sau care au o poziție nereglementată, dar sunt înscriși în sistemul de învățământ, pot obține diplomele de absolvire a cursurilor de studiu pentru școli de orice ordin și grad. Înscrierea la școală nu garantează, însă, regularizarea prezenței pe teritoriul italian, nici pentru minor, nici pentru părinți.
Se plătește pentru creșă și grădiniță
Dacă statul italian garantează școlarizarea tuturor copiilor, prin Constituție, nu același lucru se întâmplă în cazul înscrierii la creșă sau la grădiniță. Pot merge la creșă copiii cu vârste între 3 luni și 3 ani, în sistem public sau privat, cu program scurt sau cu program prelungit. Accesul la o creșă publică nu este întotdeauna foarte facil, iar la înscriere se poate cere ca ambii părinți să facă dovada că sunt angajați, se poate verifica venitul acestora, distanța față de casă, ori se pot evalua problemele de sănătate din familie.
Începând de la trei ani, copiii pot merge la grădiniță, însă aceasta nu este obligatorie. Pentru grădiniță se achită o taxă care variază în funcție de veniturile părinților. Astfel, pentru venituri mai mari, taxele percepute pentru grădiniță vor fi mai mari.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News