Conferința Diaspora - un coridor al oportunităților se desfășoară la Iași, pe 13 și 14 august

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Conferința Diaspora - un coridor al oportunităților se desfășoară la Iași, pe 13 și 14 august. Două zile de activități și workshop-uri cu românii din diaspora în centrul atenției.

În perioada 13-14 august, orașul Iași va găzdui cea de-a doua ediție a Conferinței Diaspora - un coridor al oportunităților. În cadrul conferinței, organizatorii au planificat mai multe dezbateri pe teme deosebit de importante, între care utilitatea și provocările activității de voluntariat, problematica învățării limbii române în cadrul familiilor de români din străinătate, dar și conservarea și promovarea patrimoniului cultural local rural. 

Totodată, conferința Diaspora - un coridor al oportunităților își dorește să fie o punte prin intermediul căreia să se producă un schimb de idei și de bune practici între românii de pretutindeni și reprezentanții administrației centrale și locale, conectarea diasporei cu administrația centrală și locală fiind un subiect de interes național.

"Este conferința cu numărul doi, numărul unu fiind în 2022 la Brașov. Am făcut pauză un an deoarece nu am avut locația adecvată. Anul acesta am fost invitați de Primăria Iași, biroul relații cu diaspora. Domnul primar, împreună cu o echipă care coordonează biroul relații cu diaspora, au chemat românii acasă, căci așa sunt moldovenii, generoși și buni gazde", spune Claudia Puiu Barraud, voluntar în diaspora și România, coordonatorul echipei de organizare a conferinței.

De ce coridorul oportunităților?

 

"Românii din diaspora nu sunt dispuși, la prima strigare, să revină acasă. Aceștia și-au construit vieți în țările unde sunt stabiliți și încă nu sunt dispuși să mai treacă prin procesul renunțării și readaptării. Au mai renunțat odată la un loc - și știu că este greu. Dar putem construi punți de oportunitate și să ne bucurăm de competențele și experiența lor profesională, de rigoarea lor în muncă și de tenacitatea cu care au păstrat vie identitatea națională, oriunde s-au aflat.

Avem trei tematici importante abordate în conferința de la Iași: educație, voluntariatul și cooperarea cu administrația publică locală și centrală din țară. Am adus la dezbateri specialiști din domeniu.

Vom aborda problematica lipsei resurselor educaționale în limba română pentru copiii români din diaspora. Universitatea din Cluj, prin intermediul profesorilor universitari și cercetătorilor de prestigiu, va contura, împreună cu colegii profesori din străinătate, soluții viabile care vor ajuta mediul de învățământ în limba română din diaspora", mai spune Claudia Puiu.

conferinta-diaspora-un-coridor

Cooperarea cu administrația și patrimoniul cultural rural, între temele dezbătute la Conferința Diaspora - un coridor al oportunităților

 

"Inițiativa "Voluntar pentru România" dorește să aducă exemple de bune practici și să așeze mediul asociativ din diaspora alături de cel din țară.

Conectarea diasporei cu administrația din țară este un panel cu mai multe componente și oferă oportunități românilor din străinătate să găsească informații care vor contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre cele două părți - diaspora și țara - și astfel să devină un tot unitar.

Conservarea și promovarea patrimoniului cultural rural este o temă foarte puțin abordată la nivel național și ne dorim să oferim oportunitatea unei colaborări de lungă durată între specialiști în domeniu, din diaspora și țară.

Este important de menționat faptul că cea mai mare parte a cheltuielilor pentru organizarea acestui eveniment este suportată de Primăria Iași și întreaga organizare locală este coordonată de Biroul de Relații Diaspora din cadrul Primăriei Iași", mai spune specialistul în politici publice. 

Rețeaua Franco-Română de Cooperare Economică și Culturală

 

Claudia Puiu Barraud mai spune că țelul este de a construi un coridor al oportunităților, un coridor util țării. 

"Centrul Franco-Român de Cooperare Economică și Culturală fortifică, de la an la an, rețeaua asociațiilor românești din întreaga lume. Am reușit, prin proiecte clare și cu obiective care interesează mediul asociativ din diaspora, să devenim un îndrumător de încredere și să coaguleze cele mai importante asociații în jurul unui singur țel - să construim împreună un coridor al oportunităților și să fim de folos țării", conchide ea.

Mai multe detalii despre conferință puteți descoperi accesând acest link.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel