Conflict între judecători pentru eliberarea lui Bogdan Peșchir (BogPr). Ce s-a decis în cele din urmă 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Tribunalul București a decis miercuri să respingă contestația depusă de Bogdan Peșchir, cunoscut pentru rolul său de finanțator al campaniei electorale a lui Călin Georgescu pe TikTok, menținând astfel măsura arestului preventiv dispusă în cazul acestuia.

În cadrul procesului, cei doi judecători inițial desemnați să analizeze cauza nu au reușit să ajungă la un consens, întrucât magistratul Anca Elena Ștefănescu a pledat pentru eliberarea lui Peșchir, în timp ce celălalt judecător a susținut necesitatea menținerii detenției. Ca urmare, s-a constituit un complet de divergență, fiind adăugat un al treilea magistrat, care a înclinat balanța în favoarea păstrării măsurii preventive.

Bogdan Peșchir este vizat de o anchetă derulată de Parchetul General sub suspiciunea de corupere a alegătorilor prin mijloace electronice. Ancheta procurorilor vizează nu mai puțin de 265 de acte materiale prin care Peșchir ar fi influențat, prin metode financiare, decizia electorală a unor persoane.

Potrivit anchetatorilor, în perioada campaniei electorale de anul trecut, Peșchir ar fi utilizat platforma TikTok pentru a efectua plăți ce depășesc 879.000 de dolari, oferite sub formă de „daruri digitale”, și ar fi realizat transferuri financiare în valoare de sute de mii de lei prin intermediul aplicației Revolut. Procurorii susțin că aceste sume au fost direcționate către 265 de persoane cu scopul clar de a le influența în favoarea candidatului Călin Georgescu.

Într-un comunicat de presă, Parchetul General a detaliat acțiunile lui Peșchir, menționând că, între 28 martie 2024 și 31 ianuarie 2025, acesta a oferit 879.521 de dolari sub formă de „gift-uri” pe TikTok, plăți efectuate în timpul sesiunilor live ale utilizatorilor. Aceste puncte virtuale, odată convertite în bani, au constituit un mecanism eficient prin care Peșchir a încercat să influențeze preferințele electorale. În plus, sumele de 302.547 de lei și 17.859 de dolari au fost distribuite prin transferuri realizate prin Revolut, atât către conturi bancare, cât și către portofele electronice de criptomonede, toate având același scop electoral.

Numele lui Bogdan Peșchir apare și în documentele Serviciului Român de Informații (SRI), prezentate Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care au stat la baza anulării de către Curtea Constituțională a alegerilor prezidențiale din decembrie. Potrivit acestor documente, Peșchir a utilizat contul „bogpr” pentru a realiza donații pe TikTok ce depășesc suma de un milion de euro, fonduri folosite pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu.

TikTok a predat autorităților toată activitatea

 

Reprezentanții TikTok au confirmat oficial identitatea contului „bogpr” și au precizat că între 24 octombrie și 24 noiembrie 2024, Peșchir a efectuat plăți de 381.000 de dolari către utilizatorii unor conturi TikTok implicați în campania electorală a lui Georgescu. Aceste tranzacții au continuat chiar și după finalizarea campaniei, ceea ce a ridicat suspiciuni suplimentare cu privire la scopul și legalitatea acestor fonduri.

SRI a identificat și mecanismele prin care influencerii de pe TikTok au fost cooptați în această campanie electorală atipică. Conform serviciului de informații, finanțarea acestor creatori de conținut a fost asigurată prin intermediul platformei FameUp, specializată în monetizarea activităților de promovare în mediul online. Pe această platformă au fost postate oportunități de publicitate, însoțite de descrieri clare privind colaborarea dorită.

Una dintre metodele prin care influencerii români au fost atrași în campania lui Călin Georgescu a constat în contactarea acestora prin e-mail de către o firmă cu origini sud-africane, care le-a oferit câte 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip electoral realizat special pentru acest scop.

Pe fondul acestor investigații, Tribunalul București a apreciat că există suficiente probe pentru menținerea arestului preventiv al lui Bogdan Peșchir, considerând că eliberarea sa ar putea periclita ancheta în desfășurare. Procurorii susțin că Peșchir are capacitatea de a influența martorii și de a obstrucționa cursul cercetărilor, având în vedere amploarea rețelei de persoane implicate și sumele mari de bani vehiculate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel