Consiliul de Securitate al ONU condamnă executarea a patru militanţi ai opoziţiei în Myanmar

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Consiliul de Securitate al ONU condamnă executarea a patru militanţi ai opoziţiei în Myanmar / Foto: Unsplash
Consiliul de Securitate al ONU condamnă executarea a patru militanţi ai opoziţiei în Myanmar / Foto: Unsplash

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat miercuri executarea a patru prizonieri de către junta din Myanmar, o declaraţie salutată de către opoziţie, potrivit AFP.

"Membrii Consiliului de Securitate au condamnat executarea de către armata din Myanmar a unor militanţi din opoziţie în weekendul" trecut, a declarat Consiliul, lansând un apel la eliberarea imediată a liderei destituite Aung San Suu Kyi.

"Ei au evocat declaraţia secretarului general din 25 iulie 2022 şi au reluat apelul său la eliberarea imediată a tuturor prizonierilor deţinuţi în mod arbitrar", se afirmă în declaraţie.

Declaraţia a fost aprobată de Rusia şi China - cei doi principali aliaţi ai juntei, pe care au susţinut-o anterior la ONU -, precum şi de India vecină.

"Condamnare binevenită din partea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite a execuţiei militanţilor pro-democraţie", a salutat grupul Guvernul de Unitate Naţională (NUG) pe Twitter, adăugând că a venit timpul ca ONU "să ia măsuri concrete împotriva juntei".

 

Consiliul de Securitate al ONU condamnă executarea a patru militanţi ai opoziţiei în Myanmar



NUG, dominat de parlamentari ai partidului lui Aung San Suu Kyi, a încercat să se opună loviturii de stat şi a fost declarat organizaţie "teroristă" de către juntă.

Patru execuţii anunţate luni au suscitat condamnări în lumea întreagă. Junta a răspuns că cei patru prizonieri care au fost executaţi "meritau mai multe sentinţe capitale", conform Agerpres.

Printre aceştia s-au numărat Phyo Zeya Thaw (41 de ani), pionier al rapului şi fost deputat al partidului pro-democraţie al liderei civile înlăturate de la putere Aung Sang Suu Kyi, şi Kyaw Min Yu (53 de ani), celebru oponent al puterii militare după revolta din august 1988.

Aceste execuţii riscă să accentueze izolarea internaţională a armatei din Myanmar, care a preluat puterea cu forţa la 1 februarie 2021 sub pretextul unor pretinse fraude la alegerile din anul precedent, câştigate în mod covârşitor de partidul condus de Aung San Suu Kyi.

Junta continuă o represiune sângeroasă, cu peste 2.000 de civili ucişi şi peste 15.000 de persoane arestate de la lovitura de stat, potrivit unei organizaţii neguvernamentale locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel