Clienţii RheinEnergie, un mare furnizor de energie cu sediul la Köln, vor plăti cu 116% mai mult pentru gazele naturale de la 1 octombrie. "Din pricina costurilor suplimentare, de peste 700 de milioane de euro la achiziţiile de gaz, nu avem de ales. Pasăm scumpirile la clienţi", a spus un reprezentant al companiei.
Creşterile de preţ, deşi semnificative, nu includ taxa ce va fi aplicată de stat tuturor consumatorilor de gaze naturale de la 1 octombrie. Aşa numita "gas price umlage" este menită să împartă costurile suplimentare pentru înlocuirea gazului din Rusia între toţi utilizatorii şi să prevină insolvenţa în rândul furnizorilor, afectaţi de scumpirea importurilor de gaz.
Germania stochează gaze, dar nu se știe dacă va fi suficient
Şi alţi furnizori de bază lucrează la noi tarife. Preţurile la gazele naturale pentru clienţii finali vor continua să crească. Pentru moment nu ne aşteptăm la o ameliorare a situaţiei pe pieţele de energie, transmit, de pildă, furnizorii din capitala bavareză Munchen. O problemă este că preţul gazelor naturale creşte constant de luni de zile, explică aceştia.
O companie municipală de utilităţi se aprovizionează cu gaze pentru clienţii săi cu unu până la trei ani în avans. Cu cât materia primă este achiziţionată mai din scurt, cu atât creşterile de preţ sunt mai drastice. Între timp, potrivit preşedintelui Agenţiei Federale pentru Reţele, Klaus Muller, instalaţiile de stocare a gazelor din Germania sunt pline în proporţie de peste 73%.
Prezent la un summit al gazului, găzduit la Wiesbaden, Muller a arătat că situaţia este semnificativ mai bună decât în ultimele săptămâni şi luni. El şi-a exprimat încrederea în atingerea obiectivului de umplere a instalaţiilor de stocare a gazelor naturale în proporţie de 75% până la 1 septembrie. Cu toate acestea, din punct de vedere al Agenţiei Federale pentru Reţele, situaţia rămâne tensionată, deoarece Rusia livrează doar aproximativ 20% din volumul de gaz garantat prin contract, a declarat Muller.
Ce opțiuni are Germania la iarnă?
În plus, pentru a evita o penurie de gaz, Germania trebuie să economisească mai mult şi să găsească noi surse de gaz. În ceea ce priveşte reducerea producţiei de energie electrică în centralele pe bază de gaz, aceasta nu s-a materializat în ultimele luni, arată Agenţia pentru Reţele. Instituţia precizează că în lunile mai şi iulie a fost produsă mai multă energie electrică pe bază de gaze naturale decât în lunile respective din anul precedent. Pe fondul penuriei de gaze acest lucru este absolut îngrijorător deoarece avem oportunitatea de a face economie la gaz prin utilizarea sporită a centralelor electrice pe bază de cărbune, contracarând astfel o viitoare situaţie de urgenţă, a declarat pentru Handelsblatt, Christof Bauer, expert în energie la Universitatea Tehnică din Darmstadt.
Veronika Grimm, unul dintre aşa numiţii înţelepţi ai economiei germane, for ce consiliază guvernul federal, s-a pronunţat din nou în favoarea unei perioade de funcţionare mai lungi pentru ultimele trei centrale nucleare germane încă active, dar care urmează să fie închise la sfârşitul anului acestuia. Exploatarea pe termen lung a centralelor nucleare ar trebui să fie luată în considerare în mod cuprinzător, a spus experta. Potrivit lui Grimm, centralele ar trebui să fie lăsate în funcţiune pentru următorii ani, pentru garantarea unui spaţiu de manevră.
În iulie, gazele naturale au costat în medie cu 162% mai mult decât anul trecut, însă, potrivit experţilor, nu numai gazul va suporta scumpiri mari, ci şi electricitatea. De altfel, de teamă că vor îngheţa în case la iarnă dacă livrările de gaz sunt sistate, mulţi germani cumpără aparate electrice de încălzire. În multe magazine ele sunt deja epuizate. Companiile în domeniu avertizează că reţeaua de electricitate ar putea ceda la iarnă din pricina suprasolicitării, relatează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News