Conte atacă guvernul Meloni: "În Italia există salarii de foame, riscăm o urgență socială“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

După o întâlnire la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fostul premier al Italiei, Giuseppe Conte a criticat opțiunile guvernului Meloni de a elimina venitul de cetățenie, de a renunța la decretul privind demnitatea și de a nu interveni asupra salariilor. Aceasta este calea spre o "urgență socială", a spus Conte.

"Italia are salarii de foame care și-au pierdut puterea de cumpărare. Suntem pe ultimul loc în Europa", a spus Giuseppe Conte, președintele Mișcării 5 Stele, care a atacat măsurile economice ale guvernului Meloni după o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles.

"Suntem îngrijorați de politicile privind veniturile și piața muncii pe care le urmărește guvernul italian", a declarat liderul M5s. Italia "intră în spirală într-o perspectivă negativă". Principala problemă, pentru Conte, este că "avem salarii foarte mici, salarii de foame".

Acest lucru, împreună cu intențiile guvernului Meloni de a "desființa decretul privind demnitatea, care va aduce o sărăcie și mai mare" și, mai ales, decizia de a reduce venitul de cetățenie, are o singură consecință: "Ne îndreptăm spre o situație de mare urgență socială și de ocupare a forței de muncă".

Conte atacă guvernul Meloni: "În Italia există salarii de foame, riscăm o urgență socială“

 


În ceea ce privește politicile de sprijinire a sărăciei, Conte a continuat: "Italia merge împotriva tendinței cu politicile tuturor celorlalte state membre". De fapt, astăzi, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European a solicitat adoptarea unei "directive privind un venit minim garantat, pentru a combate sărăcia galopantă în toate țările Uniunii".

Aceasta este, de fapt, o solicitare de creștere a salariului minim în acele țări care îl prevăd. Salariul minim, precum și reducerea cotei de impozitare sunt, de asemenea, măsuri în care, potrivit lui Conte, "Italia trebuie să investească, altfel vom scădea consumul, iar țesutul productiv nu își va reveni".

Pentru Conte, războiul din Ucraina nu trebuie "să devină ca în Afganistan"

 

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor prezenți, Giuseppe Conte a vorbit și despre situația din Ucraina. Astăzi, în Italia, Camera Deputaților a aprobat decretul-lege pentru trimiterea de armament, dând undă verde guvernului pentru a trimite armament la Kiev pentru tot anul 2023.

Pentru Conte, prioritatea este de a "sta la o masă", ceea ce nu înseamnă "a accepta toate cererile celeilalte părți", cu atât mai puțin dacă este vorba de partea "agresoare". Dar, în comparație cu ceea ce s-a făcut până acum, Uniunea Europeană "trebuie să facă o schimbare de direcție, nu își joacă rolul care îi revine. Nu putem sta în Ramstein și să luăm doar indicațiile care ne vin din punct de vedere militar, trebuie să ne îndreptăm spre o soluție politică".

Ieri, miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale UE au aprobat planul de "pace dreaptă" propus de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky. Aceasta este 'direcția potrivită pentru a face un progres', a comentat Conte.

Preocuparea Mișcării 5 Stele este că "se va produce un scenariu de tip Afganistan, în care vom îmbrățișa escaladarea militară și vom trage în această direcție". Dar "suntem democrații, răspundem la opinia publică. Cât timp vor mai susține opiniile noastre această escaladare și vor accepta riscul unei deflagrații nucleare?", a întrebat președintele M5s. "În Afganistan am lăsat în urmă băieți, femei și copii cărora le-am creat o așteptare care acum a fost trădată".

Locul M5s în Europa: de la euroscepticii lui Farage la dialogul cu Verzii

 

În final, Giuseppe Conte a vorbit și despre viitorul politic al Mișcării 5 Stele, care ar putea să se alăture grupului european al Verzilor: "Cu Verzii există o consonanță, în ceea ce privește justiția socială și de mediu. Premisele par bune, am putea lua în considerare posibilitatea de a ne alătura grupului lor. Nu ne interesează cu orice preț să găsim o casă, dacă putem să ne consolidăm proiectul politic suntem fericiți".

Pentru M5s ar fi un alt pas pe un drum care a văzut partidul schimbându-și complet poziția față de Europa. Mai ales dacă ne gândim la momentul în care, în 2014, partidului i s-a alăturat euroscepticul britanic Nigel Farage, unul dintre cei mai vocali susținători ai Brexitului. Alegătorii partidului au ales grupul european al lui Farage, în cadrul unui vot online în care Verzii nici măcar nu se aflau printre opțiuni.

"A fost o greșeală de tinerețe, pot trăi cu ea", a comentat astăzi Conte. "De atunci, lumea s-a schimbat, astăzi perspectiva este complet diferită. Mișcarea 5 Stele lucrează de mult timp în această instituție cu mare demnitate și angajament. Dacă vorbim cu Verzii, este clar că a fost o greșeală".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

28 noi 2024, 14:12 in Știri
Ce salariu are Călin Georgescu
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel