Controversă în Marea Britanie. Impozitul pentru bogați nu va fi redus. Banca Angliei a intervenit de urgență

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Executivul britanic plănuise să desfiinţeze categoria de impozitare de 45%. Acest lucru a stârnit furia publicului şi a făcut ca pieţele să se prăbuşească.

Ministrul britanic de Finanţe, Kwasi Kwarteng, a anunţat luni, 3 octombrie, pe Twitter, că va bate în retragere cu reducerea impozitului pe venit anunţată în urmă cu câteva zile pentru cei mai bogaţi, măsură care a scufundat pieţele financiare în criză. "Este clar că eliminarea cotei de impozitare de 45% a umbrit misiunea noastră de a aborda dificultăţile din ţara noastră. Prin urmare, anunţ că nu o vom continua", a scris Kwasi Kwarteng pe Twitter, adăugând: "înţelegem, am ascultat".

"Acest lucru ne va permite să ne concentrăm pe implementarea principalelor elemente ale planului nostru de creştere. În primul rând, plafonarea preţurilor la energie", a explicat ministrul. Această măsură este evaluată la 60 de miliarde de lire sterline pentru doar şase luni, în timp ce ar trebui să dureze doi ani pentru gospodării.

Planul de sprijin al lui Lizz Truss

 

Liz Truss, care s-a insalat în Downing Street la începutul lunii septembrie, şi ministrul său de Finanţe Kwasi Kwarteng anunţaseră pe 23 septembrie un plan masiv de sprijin energetic pentru gospodării, însoţit de reduceri mari de taxe. Măsura reducerii impozitului pe venit pentru categoria superioară, care ar fi scăzut de la 45 la 40%, a fost deosebit de controversată, acuzată că îi favorizează pe cei mai bogaţi în plină criză a costului vieţii din Regatul Unit. Au fost anunţate şi alte reduceri de taxe, inclusiv eliminarea majorărilor impozitului pe profit sau a contribuţiilor la asigurările sociale şi suspendarea taxelor de mediu.

Banca Angliei a intervenit de urgență. Șeful Fiscului spune că nu va demisiona

 

Per ansamblu, planul estimat între 100 şi 200 de miliarde de lire sterline de către economişti, dar a cărui finanţare şi impact economic nu au fost pe deplin cuantificate, a pus probleme pieţelor financiare. Lira a scăzut la un minim istoric, iar ratele împrumuturilor guvernamentale din Regatul Unit au crescut la cel mai ridicat nivel de la criza din 2009, ameninţând stabilitatea financiară a ţării.

Banca Angliei a intervenit de urgenţă săptămâna trecută pentru a stabiliza ratele, care ameninţau să falimenteze fondurile de pensii. Întrebat la BBC despre posibila sa demisie, cancelarul Fiscului a respins cu fermitate această posibilitate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel