Copii singuri de sărbători. Doi din cinci părinţi plecaţi la muncă în străinătate nu vor reveni acasă în această vacanţă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Sărbătorile de iarnă nu înseamnă bucurie pentru toţi copiii. Doi din cinci părinţi plecaţi la muncă în străinătate nu vor reveni acasă în această vacanţă.

Publicitate

România are oficial aproximativ 74.000 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi din ţară, iar peste 21.000 dintre ei au singurul părinte susţinător dincolo de graniţele ţării sau chiar pe amândoi. Trauma pe care o trăiesc cei mici, aflaţi în această situaţie, este uriaşă, atrag atenţia specialiştii.

În plus, lipsa părinţilor sau a reprezentantului legal poate determina limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi beneficii sociale. Organizaţia "Salvaţi Copiii" România, în parteneriat cu Ministerul Familiei şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei lansează o campanie de informare destinată părinţilor care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora au rămas minorii.

Lista problemelor cu care se confruntă copiii care au părinţii plecaţi în afara ţării şi pentru care nu s-a delegat o autoritate părintească este lungă. În primul rând, în afara urgenţelor medicale care ameninţă viaţa sau care ar putea produce consecinţe grave, în care medicul poate interveni fără acordul reprezentantului legal, nu pot fi realizate investigaţii şi intervenţii medicale, ceea ce face imposibilă chiar şi diagnosticarea minorului, vaccinarea şi realizarea oricărei intervenţii chirurgicale.

Copii singuri de sărbători. Doi din cinci părinţi plecaţi la muncă în străinătate nu vor reveni acasă în această vacanţă

 

În ceea ce priveşte educaţia, lipsa unui tutore sau unui reprezentant legal face imposibilă înscrierea copilului în învăţământul preşcolar, în cel primar sau la testarea naţională de la finalul clasei a VIII-a. Nu sunt posibile nici alte demersuri legate de şcoală: obţinerea unei burse, transferul între şcoli, plecarea într-o excursie cu clasa, ori participarea la olimpiade sau concursuri şcolare ori sportive. În plus, în lipsa părinţilor sau a reprezentantului legal, copiii de peste 14 ani nu îşi pot obţine cartea de identitate, subliniază "Salvaţi Copiii".

Anul acesta au fost adoptate unele modificări legislative care vizează protecţia copiilor, ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Astfel, a fost introdusă posibilitatea iniţierii procedurii de delegare temporară a autorităţii părinteşti de către părinţii deja plecaţi, dar şi a posibilităţii desemnării drept persoană care să asigure creşterea şi îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul al treilea inclusiv, şi a persoanelor faţă de care minorul a dezvoltat relaţii de ataşament. Legea prevede acum şi posibilitatea prelungirii succesive a delegării temporare pentru perioade de cel mult un an, potrivit RRA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel