Copiii din Ucraina s-au întors acasă din Rusia în pragul sărbătorilor Pascale: „Revederea a fost sfâșietoare”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Copiii din Ucraina s-au întors acasă din Rusia în pragul sărbătorilor Pascale: „Revederea a fost sfâșietoare” / Foto: Captură video youtube
Copiii din Ucraina s-au întors acasă din Rusia în pragul sărbătorilor Pascale: „Revederea a fost sfâșietoare” / Foto: Captură video youtube

Peste 30 de copii, luați din zonele ocupate de forțele ruse în timpul războiului, au fost reuniți cu familiile lor în Ucraina în acest weekend, după o operațiune îndelungată de a-i aduce acasă din Rusia. 

Mamele și-au îmbrățișat fiii și fiicele în timp ce treceau vineri granița din Belarus în Ucraina, după o misiune complexă de salvare care a implicat călătorii prin patru țări.

Dasha Rakk, o fată de 13 ani, a declarat că ea și sora ei geamănă au fost de acord să părăsească anul trecut orașul Kherson, ocupat de Rusia, din cauza războiului și să meargă într-o tabără de vacanță din Crimeea pentru câteva săptămâni. Dar, odată ajunși în Crimeea, oficialii ruși au spus că copiii vor rămâne pentru mai mult timp.

 

„A fost sfâșietor”



"Au spus că vom fi adoptați, că vom avea tutori", a spus ea. "Când ne-au spus prima dată că vom sta mai mult timp, am început să plângem cu toții".

Mama lui Dasha, Natalia, a declarat că a călătorit din Ucraina în Crimeea, via Polonia, Belarus și Moscova, pentru a-și lua fiicele. Peninsula ucraineană Crimeea este ocupată de Rusia din 2014.

"A fost teribil de dificil, dar am continuat să mergem, nu am dormit nopțile, am dormit stând în picioare", a spus ea, descriind călătoria ei spre tabără. "A fost sfâșietor să mă uit la copiii rămași în urmă care plângeau în spatele gardului", a mai spus ea.

 

Aproximativ 19.500 de copii au fost duși în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia



Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duși în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia de când Moscova a invadat-o în februarie anul trecut, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale.

Moscova, care controlează bucăți din estul și sudul Ucrainei, neagă răpirea copiilor și spune că aceștia au fost transportați pentru propria lor siguranță.

"Acum, cea de-a cincea misiune de salvare se apropie de finalizare. A fost specială în ceea ce privește numărul de copii pe care am reușit să îi returnăm și, de asemenea, din cauza complexității sale", a declarat Mykola Kuleba, fondatorul organizației umanitare Salvați Ucraina, care a contribuit la organizarea misiunii de salvare.

Kuleba a declarat sâmbătă, în cadrul unui briefing la Kiev, că toți cei 31 de copii aduși acasă au declarat că nimeni din Rusia nu încearcă să le găsească părinții.

"Au fost copii care și-au schimbat locația de cinci ori în cinci luni, unii copii spun că au trăit cu șobolani și gândaci", a spus el. Copiii au fost duși în ceea ce rușii numesc sejururi în tabere de vară din părțile ocupate ale regiunilor ucrainene Harkov și Kherson, a spus Kuleba.

Mandate de arestare 

 

Trei copii - doi băieți și o fată - au fost prezenți la briefingul de presă de la Kiev. Salvați Ucraina a declarat că aceștia au venit acasă într-o misiune anterioară, luna trecută, care a returnat 18 copii în total.

Cei trei au spus că au fost separați de părinții lor, care au fost presați de autoritățile ruse să își trimită copiii în tabere de vară rusești pentru ceea ce a fost anunțat ca fiind două săptămâni, din zonele ocupate din regiunile Kherson și Harkov.

Copiii prezenți la ședința de informare au declarat că au fost forțați să rămână în taberele de vară timp de patru până la șase luni și că au fost mutați dintr-un loc în altul în timpul șederii lor.

"Am fost tratați ca niște animale. Am fost închiși într-o clădire separată", a declarat Vitaly, un copil din regiunea Kherson a cărui vârstă nu a fost precizată. El a adăugat că li s-a spus că părinții lor nu îi mai doreau.

Luna trecută, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, acuzându-i de răpirea copiilor din Ucraina.

 

Rusia respinge acuzațiile CPI, afirmând că mandatele sunt nule 



Moscova nu a ascuns un program în cadrul căruia a luat mii de copii ucraineni din zonele ocupate, dar îl prezintă ca pe o campanie umanitară pentru a proteja orfanii și copiii abandonați în zona de conflict.

Rusia respinge acuzațiile CPI, afirmând că nu recunoaște jurisdicția curții și calificând mandatele ca fiind nule.

Lvova-Belova a declarat la începutul acestei săptămâni că comisia sa a acționat din motive umanitare pentru a proteja interesele copiilor într-o zonă în care se desfășurau acțiuni militare și că nu a mutat pe nimeni împotriva voinței lor sau a părinților sau tutorilor legali, al căror consimțământ a fost întotdeauna cerut, cu excepția cazului în care aceștia erau dispăruți.

Kateryna Rashevska, avocată a unui ONG ucrainean numit Centrul Regional pentru Drepturile Omului, a declarat în cadrul briefingului că au adunat dovezi pentru a construi un caz în care oficialii ruși au împiedicat în mod deliberat întoarcerea copiilor ucraineni.

"În fiecare poveste există o întreagă gamă de încălcări internaționale și nu poate rămâne nepedepsită", a spus ea, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel