Totul a început cu o sesizare a medicului de familie, iar deznodământul a adus la lumină o serie de proceduri și decizii care ridică întrebări asupra modului în care funcționează sistemul de asistență socială, conform Digi24.
Pe 8 mai 2024, Alina Păsărelu, mama copilului, s-a prezentat la cabinetul medicului de familie pentru a obține un concediu medical. În timpul așteptării, fiul său a devenit agitat, cerând să se joace pe telefonul mobil al mamei. Însă la îndemnul doctoriței, Alina a refuzat să-i dea telefonul, ceea ce a declanșat o criză de plâns din partea copilului.
Copil smuls pe nedrept din familie, după o sesizare a medicului de familie
Medicul de familie, interpretând reacția copilului și starea emoțională a mamei, a considerat că este necesar să facă o sesizare la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6.
„A fost alta ideea, chiar le-am scris. Dacă e ceva, să retrag sesizarea, eu retrag, dar dați-i copilul înapoi, pentru că ea nu a fost o mamă rea... Dar nici să-l ia așa, dintr-o dată. Puteau să îl integreze, să ducă copilul la o grădiniță. A fost cel mai ușor să ia copilul, să o debarasăm, o declarăm nebună și aia e.”, a declarat medicul de familie, conform Digi24.
Sesizarea a declanșat o reacție imediată din partea DGASPC. În aceeași zi, Alina și copilul său au fost escortați la Spitalul Obregia pentru o evaluare psihiatrică. Evaluarea a culminat cu internarea forțată a mamei, pe motiv că starea ei psihică ar fi foarte gravă. În acest proces, copilul a fost luat de lângă mamă și plasat sub supravegherea unui asistent maternal.
Alina a fost șocată de rapiditatea cu care s-au desfășurat evenimentele. „Mi-au luat copilul, mi l-au sustras. Am cerut în mod explicit să-mi dea voie să merg să-mi pup copilul, care se afla lângă cei de la DGASPC, mi s-a refuzat acest drept de a-l pupa și de a-i spune un cuvânt încurajator, să-i explic situația. Cei de la DGASPC au refuzat și i-au pus mâna la ochi.”, a spus aceasta, cu vocea tremurândă de emoție pentru Digi24.
DGASP a acționat aici contrar drepturilor fundamentale ale copilului
Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice, a criticat dur modul în care s-a acționat în acest caz: „Este inuman atât pentru copil, cât și pentru mamă. Nu poți despărți un copil de familie fără o evaluare corectă și o pregătire adecvată. Modul în care s-a acționat aici contravine drepturilor fundamentale ale copilului.”
În urma evaluării medicale, s-a constatat că băiețelul este liniștit și cooperant. Specialiștii au recomandat integrarea copilului într-un mediu colectiv, reducerea timpului petrecut în fața ecranelor și consilierea familiei. Cu toate acestea, DGASPC a decis plasarea copilului într-un sat din județul Ialomița, departe de familie.
După trei săptămâni de internare, Alina a fost externată, doar pentru a afla că nu mai are niciun drept asupra copilului său. Familia a fost ținută în necunoștință de cauză, aflând despre situația copilului doar după ce acesta a fost deja plasat.
Bunicii și mătușa copilului au încercat să preia custodia acestuia, dar s-au lovit de birocrația DGASPC. În final, copilul a rămas în plasament la un asistent maternal, în ciuda eforturilor disperate ale familiei de a-l aduce înapoi acasă.
Familia a mers să verifice condițiile în care copilul era îngrijit, iar când au ajuns la poarta casei asistentului maternal, femeia a contactat imediat DGASPC Sector 6 pentru a raporta prezența lor.
Acest caz ridică numeroase semne de întrebare asupra funcționării sistemului de protecție a copilului și a modului în care sunt luate deciziile de separare a unui copil de familie. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor reevalua situația și vor acționa pentru a repara această nedreptate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News