Copil luat brutal de lângă mamă, după o sesizare a medicului de familie. Românca luptă să-și recupereze copilul, dar DGASPC l-a trimis în plasament

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Copil luat brutal de lângă mamă, după o sesizare a medicului de familie. Românca luptă să-și recupereze copilul, dar DGASPC l-a trimis în plasament / sursa foto: freepik.com
Copil luat brutal de lângă mamă, după o sesizare a medicului de familie. Românca luptă să-și recupereze copilul, dar DGASPC l-a trimis în plasament / sursa foto: freepik.com

Un caz controversat a zguduit opinia publică din România, după ce un copil de doar patru ani a fost luat de lângă mama sa de către autoritățile de protecție a copilului. 

Totul a început cu o sesizare a medicului de familie, iar deznodământul a adus la lumină o serie de proceduri și decizii care ridică întrebări asupra modului în care funcționează sistemul de asistență socială, conform Digi24.

Pe 8 mai 2024, Alina Păsărelu, mama copilului, s-a prezentat la cabinetul medicului de familie pentru a obține un concediu medical. În timpul așteptării, fiul său a devenit agitat, cerând să se joace pe telefonul mobil al mamei. Însă la îndemnul doctoriței, Alina a refuzat să-i dea telefonul, ceea ce a declanșat o criză de plâns din partea copilului.

 

Copil smuls pe nedrept din familie, după o sesizare a medicului de familie

 

Medicul de familie, interpretând reacția copilului și starea emoțională a mamei, a considerat că este necesar să facă o sesizare la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6.

„A fost alta ideea, chiar le-am scris. Dacă e ceva, să retrag sesizarea, eu retrag, dar dați-i copilul înapoi, pentru că ea nu a fost o mamă rea... Dar nici să-l ia așa, dintr-o dată. Puteau să îl integreze, să ducă copilul la o grădiniță. A fost cel mai ușor să ia copilul, să o debarasăm, o declarăm nebună și aia e.”, a declarat medicul de familie, conform Digi24.

Sesizarea a declanșat o reacție imediată din partea DGASPC. În aceeași zi, Alina și copilul său au fost escortați la Spitalul Obregia pentru o evaluare psihiatrică. Evaluarea a culminat cu internarea forțată a mamei, pe motiv că starea ei psihică ar fi foarte gravă. În acest proces, copilul a fost luat de lângă mamă și plasat sub supravegherea unui asistent maternal.

Alina a fost șocată de rapiditatea cu care s-au desfășurat evenimentele. „Mi-au luat copilul, mi l-au sustras. Am cerut în mod explicit să-mi dea voie să merg să-mi pup copilul, care se afla lângă cei de la DGASPC, mi s-a refuzat acest drept de a-l pupa și de a-i spune un cuvânt încurajator, să-i explic situația. Cei de la DGASPC au refuzat și i-au pus mâna la ochi.”, a spus aceasta, cu vocea tremurândă de emoție pentru Digi24.

 

DGASP a acționat aici contrar drepturilor fundamentale ale copilului

 

Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice, a criticat dur modul în care s-a acționat în acest caz: „Este inuman atât pentru copil, cât și pentru mamă. Nu poți despărți un copil de familie fără o evaluare corectă și o pregătire adecvată. Modul în care s-a acționat aici contravine drepturilor fundamentale ale copilului.”

În urma evaluării medicale, s-a constatat că băiețelul este liniștit și cooperant. Specialiștii au recomandat integrarea copilului într-un mediu colectiv, reducerea timpului petrecut în fața ecranelor și consilierea familiei. Cu toate acestea, DGASPC a decis plasarea copilului într-un sat din județul Ialomița, departe de familie.

După trei săptămâni de internare, Alina a fost externată, doar pentru a afla că nu mai are niciun drept asupra copilului său. Familia a fost ținută în necunoștință de cauză, aflând despre situația copilului doar după ce acesta a fost deja plasat.

Bunicii și mătușa copilului au încercat să preia custodia acestuia, dar s-au lovit de birocrația DGASPC. În final, copilul a rămas în plasament la un asistent maternal, în ciuda eforturilor disperate ale familiei de a-l aduce înapoi acasă.

Familia a mers să verifice condițiile în care copilul era îngrijit, iar când au ajuns la poarta casei asistentului maternal, femeia a contactat imediat DGASPC Sector 6 pentru a raporta prezența lor.

Acest caz ridică numeroase semne de întrebare asupra funcționării sistemului de protecție a copilului și a modului în care sunt luate deciziile de separare a unui copil de familie. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor reevalua situația și vor acționa pentru a repara această nedreptate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel