Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică intercontinentală, care a aterizat în apropiere de Japonia

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică intercontinentală, care a aterizat în apropiere de Japonia / Foto: Unsplash
Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică intercontinentală, care a aterizat în apropiere de Japonia / Foto: Unsplash

Coreea de Nord a lansat vineri o presupusă rachetă balistică intercontinentală care a aterizat la doar 200 de kilometri în largul Japoniei și care avea o rază de acțiune suficientă pentru a ajunge pe continentul Statelor Unite, au declarat jurnaliștii japonezi.

Lansarea, raportată atât de oficialii sud-coreeni, cât și de cei japonezi, are loc la o zi după o lansare de rachetă mai mică a Nordului și după avertismentul acestuia privind "reacții militare mai dure" în cazul în care SUA își sporesc prezența regională de securitate.

Acesta a devenit un an record pentru programul de rachete al țării înarmate nuclear, după ce a reluat testarea rachetelor ICBM pentru prima dată din 2017 și a încălcat moratoriul autoimpus privind lansările cu rază lungă de acțiune, în timp ce discuțiile de denuclearizare au intrat în impas.

 

Cea mai recentă rachetă este capabilă să zboare până la 15.000 km

 

Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat reporterilor că cea mai recentă rachetă este capabilă să zboare până la 15.000 km, în timp ce secretarul-șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat că aceasta a zburat la o altitudine de aproximativ 6.000 km cu o rază de acțiune de 1.000 km, înainte de a ateriza în mare la aproximativ 200 de kilometri vest de insula Oshima-Oshima din Hokkaido.

Coreea de Nord își efectuează adesea testele pe astfel de traiectorii "înălțate", în care racheta zboară mult mai sus în spațiu, dar la o distanță mai mică decât ar fi făcut-o dacă ar fi fost lansată pe o traiectorie normală.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că nu au fost raportate pagube, dar că lansările repetate de rachete ale Nordului nu pot fi tolerate.

Baza aeriană Misawa, care găzduiește atât trupe japoneze, cât și americane, a emis pentru scurt timp ordinul de a se pune la adăpost, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a bazei.

 

Exerciții militare


Ultimul test suspectat al Coreei de Nord cu o rachetă balistică intercontinentală a avut loc la 3 noiembrie, când a lansat mai multe rachete în mare, în ceea ce a declarat că a fost un protest împotriva exercițiilor militare aliate ale Coreei de Sud și Statelor Unite.

Lansarea de vineri ar fi cel de-al optulea test ICBM din acest an efectuat de Coreea de Nord, pe baza unei evidențe a Departamentului de Stat al SUA.

ICBM-urile sunt arma cu cea mai mare rază de acțiune a Coreei de Nord și sunt concepute pentru a transporta un focos nuclear până în orice locație din Statele Unite continentale.

Joi, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, în timp ce ministrul său de externe, Choe Son Hui, a avertizat cu privire la "reacții militare mai dure" la acțiunile SUA de consolidare a prezenței sale militare, afirmând că Washingtonul își asumă un "pariu pe care îl va regreta".

Într-o declarație transmisă de mass-media de stat, Choe a condamnat summitul trilateral de duminică al Statelor Unite, Coreei de Sud și Japoniei, în timpul căruia liderii acestor țări au criticat testele de armament ale Pyongyangului și au promis o mai mare cooperare în domeniul securității.

Lansarea de vineri a avut loc în timp ce vicepreședintele american Kamala Harris se afla în Thailanda pentru summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), pe fondul tensiunilor geopolitice legate de războiul din Ucraina și de alte puncte fierbinți precum Taiwan și peninsula coreeană.

"Pyongyang încearcă să perturbe cooperarea internațională împotriva sa prin escaladarea tensiunilor militare și sugerând că are capacitatea de a ține orașele americane sub riscul unui atac nuclear", a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

 

Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete balistice

 

În acest an, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete balistice, care sunt interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care au sancționat țara pentru programele sale de rachete și de arme nucleare.

Rachetele balistice intercontinentale sunt rachete balistice cu o rază minimă de acțiune de aproximativ 5.500 de kilometri (3.400 de mile), concepute în principal pentru livrarea de arme nucleare. Unele sunt capabile să călătorească 10.000 km sau mai mult.

Unele rachete transportă un singur focos, dar analiștii suspectează că Coreea de Nord încearcă să dezvolte rachete ICBM care pot transporta mai multe focoase, fiecare dintre ele putând să se îndrepte către un punct de țintire separat, pe vehicule de reintrare cu țintire independentă (MIRV).

Pe baza fotografiilor publicate de mass-media de stat, analiștii au declarat că lansarea din 3 noiembrie pare a fi un ICBM inedit, posibil o variantă a ICBM Hwasong-15, care a fost testat pentru prima dată în 2017 și care ar fi putut fi lansat și în martie.

Un oficial sud-coreean a declarat că este posibil ca testul din 3 noiembrie să fi eșuat la mare altitudine. Oficialii sud-coreeni și americani au raportat că o serie de teste ICBM nord-coreene par să fi eșuat în acest an.

 

Coreea de Nord a tras recent sute de proiectile de artilerie în mare

 

Coreea de Nord a afirmat că a lansat cu succes pentru prima dată noua și masiva sa ICBM Hwasong-17 pe 24 martie, dar oficialii sud-coreeni și americani au concluzionat că lansarea pare să fi fost cea a Hwasong-15, lansată anterior.

Cu toate acestea, lansarea din 24 martie a fost cel mai mare test ICBM organizat vreodată de Nord, care a zburat timp de 67,5 minute până la o altitudine maximă de 6.248,5 km (3.905 mile), potrivit presei de stat nord-coreene.

De asemenea, Nordul a tras recent sute de proiectile de artilerie în mare, în timp ce Coreea de Sud și Statele Unite au organizat exerciții, unele dintre ele implicând Japonia, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel