Armata sud-coreeană a confirmat lansarea unui proiectil neidentificat în Marea Japoniei, a transmis Japan Times.
Coreea de Nord a efectuat o serie de lansări într-un ritm record în acest an, unii observatori temându-se că liderul Kim Jong Un ar putea supraveghea în curând un test nuclear subteran pentru prima dată din 2017, când a testat o armă termonucleară.
La sfârşitul lunii trecute, Kim a promis să îşi dezvolte în continuare arsenalul nuclear, ţinând un discurs înflăcărat la o paradă militară rară organizată la scară largă unde a arătat unele dintre cele mai puternice sisteme de arme ale celei mai izolate ţări de pe planetă.
Lansarea de miercuri vine după ce Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală la sfârşitul lunii trecute despre care ministrul japonez al apărării a spus că este capabilă să parcurgă 15.000 de kilometri, punând lovi SUA.
Recent, Japonia a introdus noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord
Japonia a anunţat recent noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord după tirul de testare a unei rachete balistice intercontinentale, în urma apelurilor Washingtonului la o acţiune internaţională mai severă împotriva Phenianului.
Japonia impune deja un embargo comercial Coreei de Nord şi le interzice navelor acestei ţări intrarea în porturile nipone, în cadrul sancţiunilor unilaterale împotriva Phenianului, însă a anunţat luna trecută că va viza "patru grupuri şi nouă indivizi implicaţi în dezvoltarea complexului nuclear şi de rachete".
Aceşti indivizi şi entităţi vor fi vizaţi de "îngheţarea bunurilor", a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Hirokazu Matsuno.
China şi Rusia au refuzat sancţiunile împotriva Phenianului
Decizia Japoniei intervine după refuzul Chinei şi Rusiei de a înăspri sancţiunile împotriva Phenianului, după cum cerea Washingtonul la Consiliul de Securitate al ONU săptămâna trecută, după un tir cu o rachetă balistică intercontinentală al Coreei de Nord, care deţine arme nucleare.
Pe 24 martie, Coreea de Nord a afirmat că a lansat cu succes puternica sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM), un Hwasong-17, supranumit "racheta monstru", însă serviciile de informaţii americane şi sud-coreene au conchis că în realitate era vorba de un Hwasong-15, un ICBM mai puţin avansat care a fost deja testat în 2017.
Tirul de testare a acestei rachete a suscitat însă furie în Japonia, proiectilul căzând în interiorul zonei sale economice exclusive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News