Se crede că cel puțin 800 de familii suferă de ceea ce Coreea de Nord a numit până acum o „epidemie enterică acută" în provincia Hwanghae din sud. Totuși, oficialii sud-coreeni spun că ar putea fi vorba de holeră sau febră tifoidă.
Noua epidemie pune și mai multă presiune asupra țării izolate, care se luptă cu penuria de alimente și cu un val de infectări cu COVID-19.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ar fi trimis medicamente „pregătite de familia sa" în sud-vestul țării, în regiunea care se luptă cu epidemia.
Agenția media de stat a țării, KCNA, a anunțat că măsurile luate de autorități au inclus carantina, „depistarea intensivă a tuturor rezidenților" și tratamentul special și monitorizarea persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă.
O „echipă națională de diagnostic și tratament rapid" lucrează cu oficialii locali din domeniul sănătății și se iau măsuri pentru a se asigura că agricultura nu este perturbată în zona agricolă cheie, a mai anunțat agenția. De asemenea, se fac lucrări de dezinfecție, inclusiv a apelor uzate și a altor deșeuri, pentru a asigura siguranța apei potabile și a apei menajere.
Coreea de Nord se confruntă cu două focare majore de boală
Situația ar putea reprezenta o provocare majoră pentru guvernul nord-coreean, care s-ar putea să nu aibă suficiente resurse pentru a face față la două focare majore de boală în același timp, transmite VOA News.
Amploarea epidemiei intestinale nu este clară. Presa de stat a raportat joi că autoritățile au ordonat ca toate cazurile suspecte să fie puse în carantină. Vineri, acestea au declarat că au fost înființate facilități de carantină la nivel național.
La 12 mai, Coreea de Nord a recunoscut pentru prima dată că se confruntă cu un focar de COVID-19. Recunoașterea a venit la mai bine de doi ani de la începutul unei pandemii mondiale de coronavirus.
De atunci, Coreea de Nord a declarat că situația COVID-19 s-a îmbunătățit considerabil, deși experții externi subliniază că este posibil ca nici măcar Pyongyang să nu cunoască adevărata amploare a epidemiei.
Țara a refuzat să accepte ajutorul internațional pentru imunizare
În loc să raporteze cazurile confirmate de coronavirus, Coreea de Nord a afișat zilnic numărul de "persoane cu febră", probabil pentru că țara nu are suficiente rezerve de testare COVID-19.
De la jumătatea lunii trecute, Coreea de Nord a raportat 4,58 milioane de cazuri de febră, dar numai 73 de decese. Dacă cazurile de febră ar fi numărate drept cazuri confirmate de COVID-19, ar însemna că Coreea de Nord a atins cea mai mică rată de mortalitate COVID-19 din lume - de departe.
Experții spun că acest lucru nu este nici pe departe credibil, având în vedere sistemul de sănătate învechit al Coreei de Nord și lipsa probabilă a unor tratamente eficiente pentru COVID-19. Până de curând, Coreea de Nord nu a avut nici vaccinuri împotriva COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News