„Cred că prezenţa românilor în Italia este cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană. Plecarea românilor în Italia a fost posibilă datorită aderării ţării noastre la UE. (...) Oriunde am fost în Italia, m-am întâlnit cu români. Am văzut cât de importantă este biserica în Italia pentru a aduna comunităţile de români şi ceea ce am observat este că în Italia românii se integrează social foarte rapid, sunt muncitori, eficienţi, respectaţi, au reuşit să participe la viaţa politică şi socială a comunităţilor din care fac parte şi mă bucur că faţă de prima perioadă de după Revoluţie, când am observat că românii din diferite ţări au un fel de concurenţă între ei, acum mai în toate ţările românii se înţeleg şi lucrează împreună”, a spus Corina Creţu.
Citește și Oreste: Diaspora se întoarce în România după ce scăpăm de "Ciuma ROȘIE"
Aceasta a adăugat că „cetăţenii români merită drepturi egale în UE, mai multe şanse pentru o viaţă mai bună şi drumul spre integrare este cel care va ajuta şi mai mult România şi pe toţi cetăţenii săi”.
„Fraternitatea italo-română”
Corina Creţu a participat, duminică, la evenimentul „Fraternitatea italo-română - La fratellanza italo-romena”, organizat de Clubul Italian de Afaceri, eveniment care a avut ca temă generală „Italia şi România - relaţii şi consecinţe după intrarea ultimei în Uniunea Europeană - analiză din punct de vedere economic, istoric, cultural, religios".
Printre vorbitori s-au numărat ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, consulul onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, reprezentantul Diocezei Ortodoxe Române din Italia, părintele reverend Octavian Schintee, preşedintele Institutului Naţional de Asistenţă Socială din Italia (INAS), Gianluigi Petteni, preşedintele Clubului Italian de Afaceri (IBC), Antonio Patane.
De asemenea, a fost lansat volumul „Come fratelli. La Fratellanza italo-romena a 10 anni dall'adesione all'Unione Europea / Ca fraţii. Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană", în prezenţa autorilor, Marian Mocanu şi Irina Niculescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News