Potrivit măsurii, luată la finalul unui consiliu de miniştri maraton care s-a încheiat târziu în noapte, numărul paturilor din unităţile de primiri urgenţe ar trebui să ajungă de la 5.000 la 7.500, adică o creştere de 50%, şi se prevede totodată dublarea numărului de locuri în unităţile de pneumologie şi boli infecţioase.
Componenţa celor 20.000 de specialişti este următoarea: 5.000 de medici specialişti, 10.000 de infirmieri şi 5.000 de îngrijitori. În contextul urgenţei situaţiei, decretul guvernamental prevede posibilitatea recrutării medicilor aflaţi deja la pensie.
Bugetul alocat tuturor acestor măsuri este de un miliard de euro, din cele 7,5 miliarde deblocate "pentru a face faţă exigenţelor extraordinare şi urgente ca urmare a răspândirii COVID-19, pentru a garanta nivelurile esenţiale de asistenţă şi a asigura în ansamblul teritoriului naţional o creştere a numărului de paturi în unităţile de terapie intensivă", potrivit unui comunicat al guvernului, citat de Agerpres.
Hotelurile vor fi rechiziționate pentru a găzdui persoanele în carantină
Prefecţii au totodată dreptul să rechiziţioneze hoteluri pentru a găzdui persoanele aflate în carantină.
În fine, decretul prevede asistenţă şi finanţare în valoare de 50 de milioane de euro pentru companiile care produc măşti de protecţie şi alte produse utile pentru eradicarea epidemiei.
Cu 4.636 de cazuri şi 197 de decese, Italia este a doua ţară, după China, după numărul de decese şi a patra după numărul de cazuri de infectare, după China, Coreea de Sud şi Iran.
Toate cele 21 de regiuni ale Italiei sunt vizate, dar majoritatea cazurilor se concentrează în nordul ţării.
Autorităţile italiene urmează să decidă sâmbătă soarta zonei roşii, unde se află în carantină de mai bine de două săptămâni 11 comune din nord, cu un total de 50.000 de locuitori, în contextul în care timpul de incubaţie a virusului este de circa 14 zile.
Institutul superior al sănătăţii, un organism guvernamental, studiază crearea de noi zone roşii, "în Lombardia, îndeosebi", regiunea Milano, cea mai afectată, cu 2.612 de cazuri şi 135 de decese.
Roma a adoptat o serie de măsuri draconice pentru a stopa epidemia, printre care se numără închiderea şcolilor şi a universităţilor până la jumătatea lunii martie, pentru a evita o supraaglomerare a spitalelor din peninsulă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News