Coronavirus în Franţa: 20 de rezidenţi ai unei case de bătrâni şi patru medici, decedaţi

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Franţa a intrat astăzi în „stare de urgenţă sanitară” pentru două luni, după publicarea în Monitorul Oficial a textului adoptat duminică de parlament „pentru a face faţă epidemiei de COVID-19”, transmite AFP.

Textul instituie „starea de urgenţă sanitară” după modelul stării de urgenţă prevăzute de o lege din 1955 şi activate după atentatele din noiembrie 2015 de la Paris, soldate cu 130 de morţi.

Starea de urgenţă prevede măsuri care limitează libertatea de deplasare şi de întrunire, încălcările fiind pedepsite cu amendă de 135 de euro, 1.500 de euro în caz de recidivă şi, în cazul a patru încălcări în 30 de zile, cu 3.700 de euro şi maximum şase luni de detenţie.

Parlamentari din opoziţie au criticat însă restricţiile impuse libertăţilor cetăţeneşti şi „puterea colosală” acordată guvernului.

 

Căminul găzduia 163 de persoane

 

Între timp, estul Franţei continuă să plătească un greu tribut coronavirusului: 20 de rezidenţi ai unei case de bătrâni din Vosges au decedat, iar patru medici din regiune au murit după ce au fost contaminaţi.

„Avem regretul de a confirma 20 de decese în legătură posibilă cu COVID-19”, au informat, într-un comunicat comun, Agenţia regională de Sănătate (ARS) şi prefectura din Vosges. Căminul găzduia 163 de persoane dependente, au precizat sursele.

 

860 de morți în Franța

 

Franţa se numără printre ţările europene cele mai afectate de COVID-19. Luni seara, bilanţul deceselor era de 860 - în creştere cu 186 faţă de ziua anterioară -, iar peste 2.000 de pacienţi se aflau la terapie intensivă.

Tot luni, în estul ţării au fost raportate decesele a patru medici: un ginecolog-obstetrician în vârstă de 66 de ani şi trei medici generalişti de 60, 68 şi 70 de ani.

Duminică, ministrul sănătăţii, Olivier Véran, anunţase un prim caz de deces din cauza coronavirusului în rândul acestei profesii, un medic de urgenţe în vârstă de 67 de ani din Compiegne, care, conform unor surse apropiate dosarului, se ocupase de primii pacienţi de COVID-19.

 

Autorităţile franceze, sub presiune

 

Autorităţile franceze se află sub presiune de mai multe zile, mai ales din partea unor aleşi ai opoziţiei, pentru a generaliza rapid utilizarea chlorochinei pentru tratarea bolnavilor de COVID-19.

Profesorul Didier Raoult, specialist în maladii infecţioase la Marsilia, a condus un prim studiu promiţător, însă pe un eşantion de doar 24 de pacienţi.

Înaltul Consiliu al Sănătăţii a recomandat să nu fie utilizat acest medicament anti-malarie, cu excepţia cazurilor grave şi sub supraveghere medicală strictă, a afirmat Olivier Véran.

Luni, foarte multe persoane s-au prezentat la Marsilia pentru a fi testate de echipele profesorului Raoult.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel