Măsurile, anunţate luni seara târziu de prim-ministrul Giuseppe Conte, extind la scara întregii ţări restricţiile impuse deja în Lombardia, regiunea bogată din nord, şi o parte din provinciile vecine, impunând limitări severe pentru deplasări şi închizând spaţiile publice.
„Viitorul Italiei este în mâinile noastre. Să facem toţi ce ţine de noi, renunţând la ceva pentru binele colectivităţii”, a transmis Conte pe Twitter, încurajându-şi compatrioţii să se comporte responsabil.
Pentru următoarele trei săptămâni cel puţin, oamenilor li s-a cerut să iasă din casă doar pentru a merge la lucru, din motive de sănătate sau pentru urgenţe. Oricine va călători va trebui să completeze un document, pe care să-l aibă asupra sa şi în care să descrie motivul deplasării.
„Întreaga Italie este închisă acum”
Adunările publice şi evenimentele în aer liber, inclusiv sportive, au fost interzise, iar barurile şi restaurantele se vor închide la ora 18:00. Cursurile în şcoli şi universităţi rămân suspendate până la 3 aprilie.
„Întreaga Italie este închisă acum”, a titrat cotidianul milanez Corriere della Sera.
Dimineaţa devreme, străzile capitalei Roma aveau un aspect straniu, cu mult mai liniştit decât în mod obişnuit, maşinile circulând lejer, sub un cer senin, în centrul de obicei extrem de aglomerat. Atmosfera din capitală o reproducea pe cea de la Milano, capitala financiară a Italiei, aflată deja sub măsuri stricte.
Navetiştii români puteau găsi cu uşurinţă locuri în metrou
Navetiştii romani puteau găsi cu uşurinţă locuri în metroul de obicei extrem de aglomerat la orele de vârf ale dimineţii.
Pe străzi, mult mai mulţi oameni decât de obicei purtau măşti de protecţie.
La scurt timp după anunţarea măsurilor de către guvern, locuitorii Romei au luat cu asalt supermarketurile deschise noaptea pentru a se aproviziona cu alimente şi alte produse de primă necesitate. Pe acest fond, guvernul a declarat că aprovizionarea va fi garantată şi i-a îndemnat pe oameni să nu-şi facă stocuri din cauza panicii.
Magazinele pot rămâne deschise
Magazinele pot rămâne deschise, dar clienţii trebuie să menţină o distanţă de cel puţin un metru între ei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a salutat răspunsul 'agresiv' la criză al Italiei, ţinând cont că primele cazuri au apărut în apropiere de Milano în urmă cu aproape trei săptămâni, dar costurile economice sunt deja uriaşe. Luni, bursa de la Milano a înregistrat o scădere de peste 11 procente.
Premierul Conte a promis deja o 'terapie de şoc masivă' pentru atenuarea impactului economic imediat al crizei, iar ministrul industriei, Stefano Patuanelli, a declarat marţi că guvernul va aproba un pachet de măsuri de circa 10 miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News