"Tatăl meu a murit pentru că administrarea sistemului medical este atât de mizerabilă. Spitalul este la doar un kilometru distanță de casa lui - dar secția de urgență este închisă. El s-a luptat pentru redeschiderea ei. Dacă secția de urgență ar fi funcționat, el ar fi supraviețuit", spune Ipazia Ruotolo, fiica lui Francesco, un bărbat din Napoli implicat politic în zona unde locuia și care a murit în urmă cu câteva zile bolnav de COVID-19.
Bărbatul s-a îmbolnăvit la jumătatea lui octombrie, dar sistemul medical public nu l-a testat pentru coronavirus, pentru că personalul medical nu a fost prea îngrijorat de starea sa, în ciuda vârstei sale de 74 de ani.
Francesco a apelat la un spital privat pentru a fi testat, iar la finalul lui octombrie a aflat că e infectat cu noul coronavirus. El și familia sa au sunat zilnic la diverse spitale, dar acestea au refuzat să-l primească, în ciuda stării sale critice, în timp ce rudele sale au văzut cum lui îi era tot mai rău. La începutul lui noiembrie a fost primit în cele din urmă într-un spital și plasat în izolare. Pe 15 noiembrie, Francesco a murit în spitalul Antonio Cardarelli, unul din cele mai mari din Napoli.
Lupta pierdută pentru o îngrijire medicală de calitate
Această clinică a devenit un fel de simbol al situației dramatice în care se află spitalele din regiune, după ce a fost publicată în rețelele de socializare o înregistrare video în care se vede cum un pacient bolnav de COVID-19 moare singur într-o toaletă din spital.
Într-o capelă din apropierea locuinței sale are loc slujba de comemorare pentru Francesco Ruotolo. Pe drumul spre capelă, fiica sa Ipazia trece pe lângă bannere în care este evocat angajamentul bărbatului pentru comunitate. "Vei rămâne viu mereu în lupta noastră", scrie pe un afiș. Francesco a ajutat la repararea străzilor din cartierul său și a militat pentru sectorul sanitar local: pentru crearea unui spital nou și îmbunătățirea îngrijirii medicale în clinica deja existentă. A protestat vehement față de închiderea de spitale. "Această luptă a devenit un simbol al morții lui", spune fiica sa Ipazia.
Moartea lui Francesco este doar un exemplu pentru starea precară în care se află sistemul medical din sudul Italiei.
Medicii și infirmierii - neajutorați și frustrați
În Italia se înregistrează zilnic în al doilea val al epidemiei de coronavirus aproximativ 30.000 de noi cazuri. Regiunea Campania, din care face parte Napoli și care este una din cele mai sărace regiuni italiene, a fost mai puțin afectată de primul val al pandemiei. Dar acum se înregistrează peste 600 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, potrivit principalei autorități sanitare din Italia. Este o cifră mult peste media din Italia - regiunea din sudul țării este acum zonă roșie, în care există o interdicție de părăsire a locuințelor.
Spitalele nu îi mai pot primi pe toți pacienții. "Pe moment, toate paturile noastre sunt ocupate, atât la terapie intensivă, cât și pe celelalte secții. Și tratăm doar bolnavi de COVID. În sala de așteptare se află încă pacienți care așteaptă să fie internați", spune Elio Manzillo, șef al clinicii Ospedale Cotugno, spital specializat în boli infecțioase.
Regiunea Campania suferă astfel de pe urma tăierilor de fonduri bugetare decise de guvern, se plâng mulți medici. Mai multe spitale au fost privatizate, iar de la spitalele publice au fost dați afară tot mai mulți medici și infirmieri. Personalul medical era suprasolicitat deja dinaintea pandemiei - situația s-a înrăutățit acum și mai tare.
Continuarea pe Deutsche Welle.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News