Coronavirus. Libia a confirmat primul caz de infectare

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Libia a confirmat primul caz de infectare cu coronavirus, pe fondul unui sistem de sănătate fragilizat de violențe.

Libia a confirmat ieri primul caz de infectare cu noul coronavirus, în contextul în care anii de violenţe i-au lăsat sistemul de sănătate extrem de vulnerabil, transmite Reuters.

Centrul naţional pentru controlul maladiilor, care activează în zonele controlate de cele două mari părţi aflate în conflict, nu a dat alte detalii despre acest prim caz, însă, potrivit unor surse medicale, pacientul este spitalizat la Tripoli.

Atât guvernul de la Tripoli, din vestul ţării, recunoscut internaţional, cât şi administraţia rivală de la Benghazi, din est, au oprit deplasările externe şi au promis resurse pentru serviciile de sănătate.

Armata naţională libiană (LNA) din est încearcă de anul trecut să cucerească Tripoli. În pofida unui apel la încetarea focului lansat de ONU săptămâna trecută pentru a permite tuturor părţilor să se pregătească de epidemie, luptele au continuat, ieri înregistrându-se bombardamente puternice şi ciocniri.

 

Comitetul responsabil cu combatarea maladiei a anunţat azi dimineaţă o interdicţie de deplasare între oraşe şi zone, până la noi ordine

 

„Acesta este un sistem de sănătate care a fost aproape de colaps înainte de coronavirus”, a afirmat Elizabeth Hoff, şefa misiunii OMS în Libia. „Există un plan naţional, dar până acum nu au fost alocate fonduri pentru implementare”, a explicat ea, precizând că există un deficit de echipamente de testare, materiale de protecţie, dar şi o lipsă gravă de personal medical, mai ales în zone rurale.

O blocadă exercitată de forţele LNA asupra porturilor prin care are loc exportul de petrol a tăiat majoritatea surselor de venit pentru Banca centrală de la Tripoli, care finanţează instituţiile de stat şi salariile angajaţilor publici din ţară.

La Misrata, oraş-port controlat de forţele loiale guvernului recunoscut internaţional, firme de salubritate dezinfectau parcuri şi grădini publice, iar voluntari distribuiau măşti şi mănuşi de protecţie oamenilor care intrau în sediile băncilor.

„Dacă stăm fără să facem nimic, aşteptând guvernul, nu vom obţine niciun rezultat”, a explicat pentru Reuters Taher Alzarooq, un voluntar în vârstă de 55 de ani, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel