„Dragii mei, am hotărât să scriu câteva rânduri pentru voi într-o situație nemaiîntâlnită în care ne aflăm cu toții. Nu am crezut vreodată să ajungem să trăim un scenariu de film de groază. Mă aflu în Madrid (unul dintre cele mai afectate orașe din lume) unde virusul a lovit din plin. Au un sistem sanitar foarte bine pus la punct, dar din păcate s-au luat măsuri tardiv. Lumea (inclusiv eu) a crezut că e ceva trecător și nu trebuie să luăm în seamă presa că se exagerează totul. Ei bine, presa nu a exagerat destul! Am început să luăm măsuri când de la o zi la alta numărul morților era tot mai mare. Poate aveți impresia că este o simplă gripă de care se scapă, că noi tinerii o ducem pe picioare. Ne putem vindeca, dar nu putem fi atât de egoiști! Copiii și tinerii (sistem imunitar puternic, regenerare celulară rapidă) sunt purtători, răspândesc virusul. Vârstnicii cu probleme de sănătate, boli cronice sunt VICTIME SIGURE. În Madrid persoanele peste 65 de ani nu mai au prioritate la aparatele de oxigen. O prietenă care lucrează în spital mi-a trimis un mesaj voce în care plângând îmi spunea că trebuie să trieze pacienții, că nu sunt destule aparate de respirat și că trebuie să le dea șansa la viață celor tineri. Nu sunt locuri în spital, nu sunt materiale, nu sunt echipamente de protecție. Sunt prea mulți bolnavi deodată. Sunt depășiți de situație. Am văzut video cu pacient bolnav în insuficiență respiratorie, luptând pentru viață; oameni pe moarte care nu-și pot lua rămas bun de la cei dragi; oameni întinși pe jos la urgențe așteptând să fie diagnosticați. Și pe de altă parte văd ignoranța altora care merg la cumpărături de parcă se pregătesc de Sărbători. Se înghesuie unii în alții așteptând minute bune la rând fără măști de protecție, fără mănuși și fără a păstra distanța unii de alții. Văd la TV persoane în vârstă ieșind la plimbare câte 2-3, mă îngrozesc. Trebuie să înțelegem că depinde de noi să terminăm acest coșmar cât mai repede. Cu cât se închide tot și ne izolăm, cu atât mai repede se termină.
Aș vrea să adaug câteva sfaturi pe care le consider utile, având în vedere că deja am 2 săptămâni de carantină:
-ies la cumpărături singură în momentul în care am epuizat rezervele (nu vorbesc de capricii - nu e momentul, mă refer la alimente de bază); îmi pregătesc pâine în casă zilnic (mașina de pâine)
-la cumpărături port mască și mănuși, păstrez distanța față de alte persoane. Am listă de cumpărături astfel încât să termin totul cât mai repede posibil. Încerc să nu folosesc telefonul.
-înainte de intrarea în casă las încălțămintea într-un sac menajer, intru și pun hainele la spălat direct, dezinfectez încălțămintea și intru la duș (spăl inclusiv părul - virusul rezistă câteva ore în păr și pe haine)
-recomand dezinfectarea clanțelor și solurilor în casă și aerisirea încăperilor
Dacă aveți simptome de răceală dar puteți respira, nu vă doare pieptul - Rămâneți în casă! Nu mergeți la urgențe! Se poate să luați virusul de acolo! Izolați-vă, stați la caldură, hidratați-vă și țineți legătura telefonic cu medicul dumneavoastră de familie.
Sper să ne vedem cu bine, doresc sănătate tuturor și rămâneți izolați, stați în casă!”, este mesajul româncei postat pe Facebook.
Capitala Spaniei, noul focar de coronavirus
Deși Spania are un sistem sanitar bine pus la punct, noul tip de coronavirus a reușit să-l dea peste cap. Inițial, oamenii nu au luat în serios avertizările autorităților competente, iar acum sunt copleșiți de numărul cazurilor de infectare cu noul virus COVID-19.
Madridul este noul focar de infecție al Europei. Cazurile de infectare cu coronavirus din Spania au ajuns la 47.610, iar 3.434 de persoane au murit deja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News