"Au fost observate întârzieri şi întreruperi la frontiere în cazul livrării anumitor materiale ambalate, produse agricole şi industriale", se arată într-un comunicat semnat de asociaţiile comerciale care îi reprezintă pe fermierii din UE, traderii de alimente şi industria europeană a alimentelor şi băuturilor.
Acestea avertizează asupra potenţialei lipse de forţă de muncă în industria alimentară deoarece acest sector este dependent de muncitorii care se deplasează în interiorul blocului comunitar.
Pentru a evita penuria de bunuri esenţiale, alimente şi medicamente, liderii UE au sprijinit marţi propunerea Comisiei Europene privind stabilirea unor coridoare de transport la frontierele ţărilor lor, dar nu au fost de acord să menţină deschise graniţele interne.
Însă, industria alimentară consideră că nu este suficient.
"Salutăm recentele indicaţii ale Comisiei Europene privind gestionarea graniţelor ca un prim pas corespunzător. În pofida acestor indicaţii, totuşi, continuăm să ne confruntăm cu întreruperi majore", avertizează reprezentanţii industriei alimentare.
Ei cer ţărilor şi instituţiilor UE să pregătească planuri de urgenţă pentru posibila lipsă de angajaţi.
"Ţinând cont că lanţul de aprovizionare agroalimentar este extrem de integrat şi operează transfrontalier, orice blocaje de furnizare şi de angajaţi va întrerupe inevitabil afacerile. Capacitatea noastră de a furniza alimente tuturor va depinde de menţinerea pieţei europene unice", se arată în comunicatul semnat de FoodDrinkEurope, Copa-Cogeca şi CELCAA.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News