Coronavirus. Rezidenţi italieni şi francezi sar în ajutorul spitalelor româneşti

Andreea Cosma |
Data publicării:

Mai mulţi medici rezidenţi străini, italieni, francezi, dar şi din alte ţări lucrează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, în perioada epidemiei de coronavirus, unii fiind italieni, chiar din zone afectate grav de COVID-19, însă au ales să îngrijească pacienţi internaţi la Arad.

Reprezentanţii SCJU Arad au declarat, pentru Agerpres, că în prezent lucrează în spital 315 de medici rezidenţi, iar o parte dintre aceştia sunt străini, majoritatea cu studiile făcute la Arad. În funcţie de specialitate, ei au lucrat în special în mediul privat, însă în contextul epidemiei de coronavirus, oferă ajutor cadrelor medicale din spital.

Unul dinte rezidenţii italieni, Giuseppe Esposito, în vârstă de 29 de ani, a declarat joi, pentru Agerpres, că deşi criza sanitară a afectat grav ţara sa, inclusiv zona din care provine, a ales să rămână în Arad pentru a ajuta în spital.

"Eu lucram la un cabinet de medicină de familie, specialitatea mea, însă imediat ce a apărut această criză, am mers la frontieră pentru a ajuta la triajul epidemiologic, iar acum lucrez în spital. Nu e uşor deloc în această perioadă, în care există şi unele lipsuri, mă refer la echipamente de protecţie, dar trebuie să rămânem pentru a ne ajuta pacienţii. Nu m-am gândit nicio clipă să renunţ, e datoria mea să fiu în prima linie, chiar dacă familia mea din Italia îşi face uneori griji", a spus Giuseppe Esposito.

Medicul spune că în spital se mai află 14 conaţionali, toţi foşti colegi de facultate.

"Suntem 15 medici rezidenţi din Italia acum în spital, care am terminat facultatea la Arad, toţi după anul 2016. Mai sunt şi din alte ţări, cum ar fi Franţa. Avem specializări diferite, medicină de familie, medicina muncii, medicină internă sau infecţionişti. Lucrăm în ture şi ajutăm cum putem până când se încheie criza", a spus Giuseppe Esposito.

Medicul italian are şi un mesaj pentru arădeni: "Îi rugăm să respecte sfaturile autorităţilor şi să evite să iasă din casă, pentru că situaţia poate fi mult mai gravă decât acum".

Directorul de comunicare al Consiliului Judeţean Arad, Andrei Ando, a declarat, pentru AGERPRES, că ajutorul venit din parte rezidenţilor străini este foarte important în această perioadă.

"În condiţiile în care avem foarte mare nevoie de cadre medicale, gestul acestor rezidenţi ne dă speranţă şi încredere că nu vom duce lipsă de personal medical calificat, cu atât mai mult cu cât nu suntem la finalul acestei grele încercări, ci probabil doar la început", a spus Andrei Ando.

Majoritatea rezidenţilor străini care lucrează în această perioadă la SCJU Arad au terminat studiile la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad, care are în prezent peste 5.000 de studenţi, o treime dintre ei fiind străini.

Până joi, 127 de angajaţi ai SCJU Arad, dintre care 35 de medici, au intrat în concediu medical. Alţi 40 au demisionat, dintre care 14 medici.

Spitalul are în total 2.047 de angajaţi, din care 371 sunt medici, 985 sunt asistenţi, 387 sunt infirmieri, iar 64 sunt brancardieri. Din cele 1.330 de paturi ale unităţii medicale, 347 erau ocupate joi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel