Coronavirus. Studenții de la UMF „Carol Davila” caută soluții alternative pentru echipamentul de protecție medical

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Studenții de la UMF ”Carol Davila” București caută soluții alternative pentru echipamentul de protecție al cadrelor medicale.

Studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, împreună cu alte două echipe de tineri, îşi propun să realizeze soluţii alternative pentru echipamentul de protecţie medical împotriva COVID-19, precum viziere confecţionate din plastic PET.

Potrivit unui comunicat de presă al UMF "Carol Davila" transmis astăzi, prima iniţiativă pornită de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), împreună cu echipa Viziere.ro, un consorţiu de organizaţii de tineri inventatori români de la Nod Makerspace, Clarkvision şi The Plot, constă în realizarea unei alternative pentru echipamentul de protecţie medical - viziere de protecţie confecţionate din plastic PET.

"Vizierele PET sau ochelarii printaţi 3D sunt cel mai bun exemplu de mobilizare de tineret pentru o soluţie rapidă şi concretă de protecţie a pacienţilor şi personalului medical. Încurajăm societatea civilă să susţină această iniţiativă non-profit şi voluntarii SSMB vor lucra alături de echipa de producţie pentru a se asigura că un număr cât mai mare de profesionişti beneficiază de viziere", a declarat preşedintele SSMB, Rareş-Bogdan Băloi, citat în comunicatul de presă.

 

Echipamentele sunt realizate prin tehnologie 3D

 

"Până în acest moment, am primit peste 3.000 de cereri pentru producerea a peste 20.000 viziere de la cadre medicale, ambulanţieri, farmacişti, personal DSU sau jandarmi care se află în prima linie de acţiune, iar cifrele cresc gradual. Astfel, am prototipat o vizieră de protecţie a feţei pentru medici a cărei durată de fabricare este foarte mică şi din materiale care sunt mai uşor de procurat. (...) Spre deosebire de vizierele comercializate, viziera concepută de noi va fi gratuită şi disponibilă în măsura posibilităţilor de producţie", susţine Vlad Măcelaru, iniţiator al echipei Viziere.ro.

Cea de-a doua iniţiativă este realizată împreună cu Asociaţia Medicală Română de Biomodelare 3D, care pune la dispoziţie echipamente ce constau în viziere şi ochelari de protecţie împotriva infectării cu COVID-19. Aceste echipamente sunt realizate prin tehnologia printării 3D şi conţin materiale plastice de diverse tipuri (PTEG, PLA, ABS Medical, etc).

"Potrivit producătorului, AMRB3D, chiar dacă nu sunt încă omologate, aceste echipamente pot susţine, în proporţie de 100%, aceleaşi funcţii de protecţie deţinute de către vizierele şi ochelarii clasici", se arată în comunicat.

 

”Sectorul medical trece prin momente dificile”

 

Potrivit sursei citate, procedura de producţie 3D pentru o vizieră sau o pereche de ochelari de protecţie durează aproximativ 60 de minuteş şi implică practic printarea suportului, decuparea filmului PVC şi montarea acestuia.

"În prezent, sectorul medical trece prin momente foarte dificile. Odată cu creşterea numărului de persoane infectate, este posibil să se ajungă în unele spitale la epuizarea stocurilor de echipamente de protecţie din dotare. Tocmai de aceea consider că această iniţiativă este foarte bună şi s-ar putea ca aceste echipamente, deşi nu sunt omologate, să fie foarte utile în acel moment. Este foarte important să asigurăm protecţia personalului medical pentru a asigura implicit tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi pentru a putea lupta eficient cu acest virus.

Invit spitalele şi institutele afiliate UMFCD Bucureşti să se scrie la adresa de email [email protected] dacă îşi vor epuiza stocurile şi vor avea nevoie de astfel de echipamente. Acestea vor fi furnizate în regim gratuit în limita stocurilor disponibile", a declarat rectorul UMF "Carol Davila", Viorel Jinga, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel