Publicitate
Românca are împreună cu italianul o fiică, Beatrice (nume fictiv), o adolescentă care astăzi luptă pentru drepturile victimelor abuzurilor. Povestea lor este una despre curaj, speranță și determinare, dar și despre traumele lăsate de ani întregi de abuzuri fizice, emoționale și economice.
„Am făcut-o pentru fiica mea,” spune Camelia (nume fictiv), referindu-se la decizia de a-și denunța partenerul violent. „Ea merită un viitor fără frică.”, mai spune conform presei străine.
Iadul din spatele ușilor închise
Coșmarul a început la scurt timp după ce Camelia l-a cunoscut pe partenerul său. Deși inițial părea un bărbat atent și iubitor, comportamentul său s-a schimbat radical odată ce au devenit o familie. Dependența de droguri a amplificat agresivitatea, iar amenințările constante le-au paralizat pe Camelia și fiica ei. Acesta pretindea că le iubește și le amenința cu sinuciderea dacă îl părăsesc, cu promisiunea (falsă) că va merge la dezintoxicare. De asemenea nu doar o dată a aruncat cocaină în fața copilului.
„Avea o armă în casă și îmi spunea lucruri precum: Vei avea un sfârșit rău,” povestește românca. „Ajunsesem să trăiesc cu frica zilnică de moarte.”
Momentul evadării: desculțe în toiul nopții
Punctul de cotitură a venit într-o seară, când violențele au atins un nou nivel. După ce a descoperit în telefonul primit cadou de Beatrice filmări obscene cu partenerul său, Camelia a fost atacată fizic. Temându-se pentru viețile lor, ea și fiica sa au fugit desculțe în toiul nopții, cerând adăpost la vecini.
„Într-o zi eram la țară cu fiica mea, care primise un telefon mobil vechi de la tatăl ei drept cadou de Crăciun, iar în interiorul acelui dispozitiv am găsit filme obscene. Filmulețe cu el și alte femei. În acel moment, fostul meu partener a început să arunce cu lucruri în noi și a trebuit să fugim la vecini, în pijamale și desculțe pentru a nu fi bătute. Era cu puțin înainte de miezul nopții, am stat toată noaptea în fața casei, îngrozite”, povestește femeia care a așteptat un an și jumătate de atunci înainte de a face plângere.
”Când a auzit, a devenit furios. A venit în casă și s-a dezlănțuit. A trebuit să fugim înapoi la vecini după ajutor, mi-era teamă că va lua un cuțit și ne va ucide. Așa că a sunat la interfon și a strigat că ne va ucide.”, mai adaugă românca.
Denunțul, primul pas spre libertate
Deși a găsit curajul să-l părăsească, au trecut mai bine de 18 luni până când Camelia a depus o plângere oficială împotriva fostului partener. În decembrie 2022, acesta a fost acuzat de abuz domestic și pornografie din răzbunare. „Am făcut plângerea pentru fiica mea,” afirmă Camelia. „Ea merită să fie protejată.”
„Astăzi, femeilor care trec prin ceea ce ni s-a întâmplat nouă acasă, le spun însă să treacă peste frică și să prindă curaj, să acționeze cât mai repede. Mie mi-a luat ceva timp până am raportat, dacă nu aș fi avut sprijinul femeilor de la Centru, nu aș fi făcut-o. Dacă ai un copil și nu ai un loc de muncă, este dificil să găsești puterea de a reacționa. Statul nu te ajută, nu te simți în stare să faci nimic, pentru că nici nu ai ști cum să-ți întreții copilul. Te gândești că l-ai pierde. Așa că continui cu bătăile și cu speranța că într-o zi lucrurile se vor îmbunătăți”, mărturisește românca.
Procesul împotriva bărbatului a fost însă întârziat de sistemul juridic italian. Prima audiere a fost stabilită abia pentru decembrie 2025, un termen pe care avocata Ilenia Guerrieri îl consideră inacceptabil. „Cum poți cere unei femei care și-a denunțat torționarul să aștepte 14 luni pentru începutul procesului? Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile decid adesea să nu denunțe” , adaugă avocata.
Trauma continuă și lupta pentru vindecare
Deși Camelia și Beatrice au reușit să scape de abuzuri, trauma încă le marchează profund viețile. Camelia a dezvoltat probleme cardiace din cauza stresului, iar fiica sa se confruntă cu episoade severe de anxietate și depresie.
„Beatrice a avut nevoie de terapie psihologică, dar tatăl ei a refuzat să-și dea acordul. Abia recent a fost numit un curator pentru ea,” explică avocata Guerrieri.
Cazul Camillei scoate la lumină un adevăr dureros: violența domestică nu are granițe de clasă socială sau naționalitate. „Fenomenul este transversal,” explică avocata. „Bărbații care nu tolerează o relație egală cu partenera lor sunt puțini, dar efectele lor sunt devastatoare.”
Camelia a fost o femeie independentă și de succes, însă a devenit victima unui partener narcisist care a folosit abuzul economic și emoțional pentru a o controla. „Te izolează, te fac dependentă și îți distrug încrederea în tine,” mărturisește ea.
Un mesaj de curaj pentru alte victime
Astăzi, Camelia își folosește vocea pentru a încuraja alte femei să iasă din relații abuzive. „Dacă treceți prin ceea ce am trăit eu, nu vă temeți să cereți ajutor. Curajul poate salva vieți,” spune ea.
Deși drumul spre justiție este lung, Camelia speră într-un final fericit pentru ea și fiica sa. „Vreau să punem punct acestui coșmar. Am făcut pasul cel mai important pentru noi două – am spus destul.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News