Costul forței de muncă în Uniunea Europeană: Angajații din Islanda și Luxemburg au cele mai mari salarii

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Costul forței de muncă în Uniunea Europeană. Angajații din Islanda și Luxemburg au cele mai mari salarii. Sursa foto: freepik.com
Costul forței de muncă în Uniunea Europeană. Angajații din Islanda și Luxemburg au cele mai mari salarii. Sursa foto: freepik.com

Când vine vorba despre salariile din statele membre ale UE, există încă diferențe semnificative în funcție de o serie de factori precum legi, cerere, inflație.

Cadrul de reglementare al UE privind angajații este strict detaliat și se concentrează pe condițiile individuale de muncă și drepturile de muncă, inclusiv dreptul la informare, legile antidiscriminare și siguranța la locul de muncă.

Potrivit portalului Statista.com, în 2022 salariile medii anuale variau de la 73.642 euro în Islanda la 24.067 euro în Grecia.

Luxemburg (72.529 euro), Elveția (67.605 euro), Belgia (63.758 euro) și Danemarca (59.405 euro) excelează și ele la salarii, în timp ce cele mai mici salarii în Grecia (24.067 euro), Slovacia (24.337 euro), Ungaria (26.376 euro), Portugalia (29.540 euro) și Cehia (30.967 euro).

 

Citește și: Situație paradoxală: Luxemburgul, cea mai bogată țară a Europei, are o rată a sărăciei la egalitate cu România

 

Potrivit Eurostat, costurile medii pe o oră de muncă în UE sunt de 30,5 euro. Salariul mediu anual al angajaților singuri fără copii este de 26.136 euro. Cuplurile cu care lucrează și au doi copii au câștigat în medie 55.573 euro pe an, relatează profit.bg.

Diferența de remunerare între femei și bărbați neajustată în 2021 a fost de 12,7%, cea mai mare diferență din Estonia fiind de 20,5% și cea mai mică din Luxemburg la -0,2%.

Poate UE să rezolve problema diferențelor salariale?

 

Potrivit Comisiei Europene, diferența de salarizare a crescut cu 13% în 2023. În 2020, a fost anunțată o strategie pentru a reduce acest decalaj până în 2025. Aceasta a fost urmată de lansarea Directivei privind transparența salariilor în iunie 2023, cu un fond de 6,1 milioane EUR pentru a sprijini implementarea acesteia. Decizia a permis angajaților să recunoască discriminarea salarială și a funcționat ca un ghid pentru angajatori.

De obicei, sectoarele cele mai bine plătite din Europa sunt finanțele, asigurările, electricitatea, mineritul, tehnologia informației, comerțul cu amănuntul și educația. Pe de altă parte, sectoarele cele mai slab plătite tind să fie serviciile administrative, HoReCa și construcțiile.


Ceea ce determină salariile mari în Islanda și Luxemburg?

 

Salariile mari din Islanda se datorează faptului că o mare parte din sectorul privat se bazează pe contracte colective. Unele dintre creșteri se datorează și bonusurilor din timpul pandemiei, precum și restabilirii salariului pe oră după pandemia COVID.

Islanda este, de asemenea, una dintre cele mai scumpe țări din lume, cu o inflație persistentă ridicată, ceea ce contribuie la faptul că angajații solicită salarii mai mari.

Din martie 2019, au fost semnate 326 de contracte de muncă, peste 90% din forța de muncă făcând parte dintr-un sindicat.

Sectoarele financiar și bancar formează principala forță din spatele salariilor atractive în Luxemburg, majoritatea băncilor angajând lucrători cu studii superioare, cu experiență și solicitați. Unii dintre ei sunt cetățeni străini.

La fiecare doi ani, Luxemburg  revizuiește salariul minim social în raport cu salariile medii și modificările prețurilor, menținând astfel standardele de salarizare actualizate.

Cu toate acestea, salariile depind în mare măsură de sectoare, divizii bancare, vechime, vârstă, de educație și experiență.

Acest lucru poate duce la diferențe semnificative chiar și în cadrul aceluiași sector, în funcție de rolul și poziția specifică a angajatului. Astfel, salariile medii în Luxemburg din 2015 au fost mai mult sau mai puțin constante pe măsură ce productivitatea a scăzut.

 

Taxe mai mici și un sector bancar în plină expansiune 

 

Piața muncii elvețiană are, de asemenea, caracteristici foarte asemănătoare cu cea a Luxemburgului, deoarece ambele țări sunt susținute în principal de sectorul bancar și al serviciilor financiare.

Cu toate acestea, Elveția are și impozite mult mai mici decât restul Europei, în medie în jur de 20-35% pentru grupul de la 150.000 la 250.000 de franci elvețieni.

De asemenea, Belgia pariază puternic pe indexarea salariilor atât pentru lucrătorii din sectorul privat, cât și pentru cei care lucrează cu gulere albe. În 2022, țara a înregistrat cea mai mare indexare din ultimii 50 de ani, deoarece inflația vertiginoasă și prețurile necontrolate ale energiei au afectat puterea de cumpărare a muncitorilor.

Între timp, Danemarca are un model de piață a muncii oarecum unic, care se bazează pe un echilibru între flexibilitate și securitate. Acest lucru permite țării să nu aibă un salariu minim stabilit, iar angajații și angajatorii pot să încheie propriile acorduri salariale.

Angajații au fonduri de asigurări de șomaj la care pot contribui în timp ce sunt angajați pe bază de abonament. Acest lucru le oferă ajutor de șomaj pentru până la doi ani în cazul în care își pierd locul de muncă.

 

De ce sunt salariile atât de mici în Grecia?

 

Economia și piața muncii din Grecia se luptă încă să-și revină din criza datoriilor suverane, ceea ce înseamnă că salariile medii și salariile minime sunt mult mai mici decât în ​​restul Europei.

De asemenea, au fost introduse o serie de măsuri mai stricte pe piața muncii, cum ar fi impulsul de a recruta stagiari mai tineri, proaspăt absolvenți, care ar putea fi plătiți mai puțin.

Jumătate din salariile grecilor din marile orașe sunt destinate chiriei locuințelor. În același timp, Grecia are cea mai scăzută creștere medie anuală a salariului pentru perioada 2012-2022.

În mod similar, Slovacia se luptă și cu o productivitate scăzută a muncii și cu efectele prăbușirii regimului sovietic, care a menținut salariile scăzute.

Portugalia se confruntă, de asemenea, cu o productivitate scăzută, precum și cu o tendință în creștere de a angaja lucrători sezonieri pe termen scurt pentru a sprijini sectorul turistic al țării. Salariile mai mici au ajutat, de asemenea, să scoată un număr de oameni din sectorul imobiliar în plină expansiune.

Este posibil ca recesiunea tehnologică din Ungaria să fi contribuit recent la scăderea salariilor, deoarece mai puține companii și-au putut permite costurile cu forța de muncă. Totuși, din punct de vedere istoric, costul scăzut al vieții în Ungaria ar fi putut fi un factor cheie în mișcarea slabă în creștere a salariilor, deși acest lucru s-ar putea schimba lent acum, când țara se confruntă cu o inflație mai mare.

Republica Cehă s-a confruntat mai mult cu o problemă culturală, deoarece majoritatea angajaților ezitau să negocieze pentru salarii mai mari. Drept urmare, chiar și sindicatele și sindicatele sunt mai slabe decât ar trebui să fie și nu pot face mare lucru pentru a atinge obiectivele lucrătorilor, adaugă Euronews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel