Costul pandemiei COVID, uluitor. FMI: Ar putea depăşi 12.500 miliarde de dolari până în 2024

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Ce schimbări importante vor avea loc, dacă starea de urgență va lua sfârșit
Ce schimbări importante vor avea loc, dacă starea de urgență va lua sfârșit

Fondul Monetar Internaţional crede că va revizui în creştere estimarea conform căreia pandemia de COVID-19 va costa economia globală 12.500 miliarde de dolari până în 2024, a avertizat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Perturbările din lanţurile de aprovizionare, inflaţia şi înăsprirea politicii monetare "vor arunca peste tot apă rece asupra redresării", a declarat Georgieva la un eveniment găzduit de Financial Times.

Diferenţele semnificative dintre ratele de vaccinare şi adâncirea discrepanţelor între săraci şi bogaţi, cauzate de pandemie, alături de pierderile suferite în procesul de învăţare şi sporirea impactului de gen vor provoca mai multe proteste, tensiuni şi insecuritate, a apreciat oficialul FMI.

Săptămâna trecută, Georgieva avertiza că majorarea ratelor dobânzii, menită să combată inflaţia, ar putea exacerba divergenţele "periculoase şi extinse" referitoare la evoluţiile economice ale ţărilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare.

Inflaţia nu este un fenomen universal, ci o problemă într-o serie de ţări şi în special în Statele Unite, a explicat oficialul FMI.

Rezerva Federală a SUA şi alte bănci centrale ştiu cum să gestioneze inflaţia, dar ar putea fi un act delicat de echilibrare, iar "efectele negative asupra pieţelor emergente ar putea pune paie pe foc divergenţelor", a declarat Georgieva, scrie Agerpres. 

Italia. Numărul deceselor provocate de COVID s-a dublat în ultima săptămână

 

Numărul deceselor asociate COVID-19 s-a dublat în Italia în ultima săptămână, cu o creştere de 49,7 la sută, în paralel cu o descreştere a numărului contagierilor, a spitalizărilor şi a internărilor la terapie intensivă, informează joi Fundaţia medicală privată Gimbe, citată de EFE.

Potrivit datelor, numărul morţilor de COVID-19 s-a situat la 2.266 în săptămâna 12 - 18 ianuarie, faţă de 1.514 înregistrat în cele şapte zile precedente, în timp ce infectările cu noul coronavirus au crescut cu doar 3%, cifrându-se la 1.243.789 (faţă de 1.207.689 în săptămâna anterioară), potrivit datelor Gimbe.

În același timp, a scăzut şi numărul spitalizărilor (+14 % faţă de +32,2%) şi al internărilor la terapie intensivă (+2,3% faţă de +20,5), deşi spitalele continuă "să fie sub presiune", notează Fundaţia într-un comunicat online.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare, impunerea obligativităţii imunizării persoanelor de peste 50 de ani decretată de guvern a condus la o creştere cu 28,1 la sută a primei doze administrată acestei categorii de vârstă, astfel încât 83,7 % din populaţie a fost vaccinată cu cel puţin o doză, în timp ce 79,6 % a fost vaccinată cu schema completă.

Citește mai multe aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel