Costul total al cancerului pentru economia mondială va ajunge la 25,2 trilioane de dolari internaționali între 2020 și 2050, potrivit unui raport recent publicat în JAMA Oncology.
Studiul a analizat 29 de tipuri de cancer din 204 țări și a constatat că cinci tipuri de cancer, inclusiv cancerul traheal, bronșic și pulmonar, cancerul de colon și rectal, cancerul de sân, cancerul de ficat și leucemia, vor reprezenta aproximativ jumătate din acest cost.
În următorii 30 de ani, cancerul va costa economia mondială 25,2 trilioane de dolari
Raportul a precizat că, în lipsa unor investiții suplimentare, se preconizează că, în următorii 30 de ani, cancerul va costa economia mondială 25,2 trilioane de dolari cumulate în costuri de asistență medicală, pierdere de forță de muncă și economii cheltuite.
Analiza a constatat, de asemenea, că costul anumitor tipuri de cancer diferă în întreaga lume, cancerul de sân și de col uterin având cel mai mare impact economic în Africa Subsahariană, iar cancerul pulmonar fiind cel mai costisitor în țările bogate.
Aceste informații ar putea ajuta factorii de decizie politică să vizeze anumite tipuri de cancer în cadrul politicilor și să facă presiuni pentru creșterea investițiilor în cercetarea și prevenirea cancerului.
Măsurile de preventive
Măsurile preventive, cum ar fi politicile de reducere a consumului de tutun și depistările regulate ale cancerului, pot contribui la combaterea unor boli costisitoare precum cancerul pulmonar și cancerul de col uterin, se arată în raport.
În timp ce tratarea cancerului este costisitoare, costul neabordării acestuia este și mai mare, se arată în raport, iar investițiile în prevenire și cercetare sunt esențiale pentru a reduce povara economică a cancerului asupra economiei globale.
"Persoanele din afara comunității oncologice ar putea fi surprinse să vadă amploarea costului economic al cancerului", a declarat André Ilbawi, responsabil tehnic pentru controlul cancerului la Organizația Mondială a Sănătății din Geneva.
Acest tip de studiu arată că "costul economic al cancerului este de nediscutat", a spus el, conform anews.
Cancerului - principala cauză de deces la nivel mondial
Cercetătorii au estimat anterior costul global al cancerului - principala cauză de deces la nivel mondial - dar aceste studii au analizat în principal un număr restrâns de cancere.
Pentru a obține o imagine mai completă, Simiao Chen, economist în domeniul sănătății la Institutul Heidelberg de Sănătate Globală din Germania, și colegii săi au colectat date economice și de sănătate din întreaga lume.
Apoi au modelat costul viitor al cancerului, împărțind datele între țări și tipuri de cancer. În afară de costul direct al tratamentului, diagnosticarea afectează economia prin faptul că obligă oamenii să se retragă de la locul de muncă și să își cheltuiască economiile pentru tratament.
Deși trei sferturi dintre decesele cauzate de cancer au loc în țările cu venituri mici și medii, analiza a constatat că mai mult de jumătate din costul global al cancerului va avea loc în țările cu venituri ridicate, China și Statele Unite suportând cele mai mari poveri. Acest lucru se datorează în parte populațiilor lor mari, dar și costului ridicat al asistenței medicale în Statele Unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News