Covid - Creierul celor care au fost infectați riscă să îmbătrânească cu 20 de ani

Elena Didila |
Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie creată de MART PRODUCTION, de la Pexels
Fotografie creată de MART PRODUCTION, de la Pexels

Un studiu demonstrează consecințele cognitive ale epidemiei de Coronavirus care par comparabile cu cele care se înregistrează în medie în trecerea de la 50 la 70 de ani.

Cei care au fost infectați cu virusul Covid 19 au pierdut până la 10 puncte IQ în cele șase luni de la infectare.  Acest lucru a fost dezvăluit de un studiu realizat la Universitatea din Cambridge și anticipat de New Scientist.

Este posibil ca Covid să promoveze declinul cognitiv în mai multe moduri, atât prin lezarea creierului din cauza unui exces de reacție imună, cât și pentru că infecția provoacă micro hemoragii sau micro ischemii în diferite zone neuronale și studiile investighează durata acestor posibile daune, potrivit Rainews.

Pierderea intelectuală despre care vorbim este egală cu declinul cognitiv care se întâlnește, în medie, de la 50 la 70 de ani și rămâne de înțeles cât de permanentă este aceasta și care este rezistența pacientului.

 

Studiu 

 

Experții au comparat rezultatele mai multor teste cognitive efectuate la șase luni după infectare pe 46 de pacienți internați pentru Covid19, comparându-le cu testele cognitive ale așa zise populații de control (66 mii indivizi) și, din acest studiu, la pacienții recuperați de Covid s-a redus viteza de procesare a informațiilor, a abilităților de înțelegere a limbajului și au apărut alte deficiențe cognitive. 

Studiile anterioare au arătat deja că virusul Covid afectează capacitatea zonelor nevralgice de a folosi zahărul pe post de „combustibil” pentru a alimenta atenția, memoria de lucru și rezolvarea problemelor.

„Numai în Anglia, 40.000 de persoane au fost la terapie intensivă pentru Covid, ceea ce înseamnă că deficitele cognitive post-Covid pot afecta un număr mare de oameni din întreaga lume”, a declarat Adam Hampshire de la Imperial College London, care a realizat un alt studiu în jurnalul EClinicalMedicine, care a implicat peste 80.000 de indivizi și a evidențiat diferite deficite cognitive la cei recuperați de Covid, în comparație cu restul populației de control.

 

Pandemia de coronavirus a cauzat 14,9 milioane de decese la nivel global în ultimii doi ani, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel