Covrigi de Buzău - rețeta tradițională. Îi poți face foarte ușor acasă

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Covrigi de Buzău - rețeta tradițională (Foto: Unsplash)
Covrigi de Buzău - rețeta tradițională (Foto: Unsplash)

Covrigi de Buzău - rețeta tradițională a acestui preparat cu gust inconfundabil. Deși se găsesc în magazine peste tot, îi poți face foarte ușor chiar la tine acasă.

Istoria covrigilor de Buzău începe după anul 1800, atunci când grecii au deschis cârciumi în Târgul Buzăului. Astfel, în Buzău a început să servească la masă un produs alimentar, în formă de inel cu o coajă aurie şi crocantă şi un miez fin, cu o puternică aromă de făină albă de grâu. Inițial, se numea "kovrig", iar astăzi îl cunoaștem sub numele de covrig.

Secretul pentru a prepara covrigei gustoși de Buzău îl reprezintă aluatul.

Vezi și: Prăjitura Bărăgan: desertul care făcea furori în comunism. L-ai gustat sigur măcar o dată

Ingrediente

 

- 500 g făină

- 300 ml apă

- 1 plic de drojdie

- 1 linguriță de zahăr

- 2 lingurițe de sare

- 3 lingurițe bicarbonat de sodiu

- 5 lingurițe susan, mac sau sare pentru decor

Covrigi de Buzău - rețeta tradițională. Mod de preparare:

 

Într-un castron măricel, se amestecă 100 de grame de făină cu 100 ml de apă. Apoi se adaugă drojdia şi zahărul și se lasă la dospit într-un loc liniștit și călduros.

După o jumătate de oră, se completează amestecul și cu restul de făină, apă și sare. Aluatul se mai lasă încă o jumătate de oră la dospit, pentru a crește frumos.

Între timp, se pun trei litri de apă la fiert într-o oală şi se adaugă un praf de bicarbonat de sodiu.

Vezi și: Prăjitura cu mere pentru leneși. Rețeta simplă pe care n-ai cum s-o ratezi

Se modelează covrigeii cu grijă în palmă şi se pun la fiert, timp de un minut fiecare. Se scot delicat cu o lingură și se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. După preferință, se poate presăra pe deasupra seminţe de susan, mac sau sare grunjoasă. Covrigi de Buzău rețeta tradițională e cu sare, însă nu dai greș nici dacă pui susan sau mac.

După ce i-am așezat în tavă, se dau covrigeii în cuptorul încins la 200 de grade timp de aproximativ 20 de minute. Sunt gata atunci când se rumenesc și prind o crustă aurie.

Poți să-i servești alături de o cană de ceai cald, cafea sau pur și simplu să-i iei cu tine pe canapea la un film.

Rețeta tradițională de covrigi de Buzău nu conține decât ingrediente de bază, fără aditivi sau alte substanţe pentru gust.

Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel