Spitalul Universitar din București este arhiplin. De câteva zile, în curte se formează cozi uriașe de ambulanțe care aduc bolnavi. În prezent, în spital sunt 339 de pacienți confirmați cu coronavirus. Dintre aceștia, 80 sunt la secția ATI.
40 de pacienți au fost preluați vineri. Bolnavii aduși cu ambulanțele sunt preluați de medici de la urgențe. Ajung să stea pe scaun, unde sunt puși la oxigen, și așteaptă eliberarea unui loc liber în spital.
Medicii au căutat soluții pentru a face față numărului de pacienți, așa că au improvizat o secție COVID în UPU, secție care a ajuns astfel o extensie a ATI, informează Digi24. Medicii din ATI vin regulat să verifice starea în care sunt pacienții nou veniți.
Potrivit datelor oficiale, sunt peste 1000 de pacienți în întreaga țară care așteaptă eliberarea unui pat în spital. 95% din pacienții care ajung în spital sunt nevaccinați.
„Eu sper să nu ajungem la situația în care nu mai avem soluții”
Autoritățile caută soluții pentru sporirea capacității destinate bolnavilor COVID. Spitalele Witing și Sf. Ștefan vor deveni în curând spitale cu paturi pentru acești pacienți, a anunțat la Digi24 ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila.
„În fiecare zi lucrăm la aceste chestiuni. Eu sper să nu ajungem la situația în care nu mai avem soluții. Astăzi avem soluții. Cred că și mâine și poimâine avem soluții, dar soluția trebuie să fie complementară cu soluția individului. Soluția fiecărui individ este aceea de vaccinare, de responsabilitate față de tine însuți și față de ceilalți”, a spus Cseke Attila.
București, zona de vest Timișoara-Arad, Iași sunt zonele „fierbinți” ale actualei crize sanitare din România, potrivit ministrului.
„România e acum în scenariul Italiei”
Autoritățile române se pregătesc, pe de altă parte, să transfere bolnavi de COVID în Ungaria, țară care și-a oferit ajutorul. Potrivit informațiilor Digi24, se duc tratative pentru 10 paturi de terapie intensivă și 20-30 de locuri în saloane obișnuite. Cseke Attila a evitat să confirme aceste informații, subliniind că încă se poartă discuții.
România a cerut ajutor, pe de altă parte, și prin mecanismul european de protecție civilă, pentru procurarea unui medicament necesar în tratarea COVID și pentru compresoare de oxigen, iar ministrul Cseke spune că sunt deja promisiuni de sprijin pentru România.
„România e acum în scenariul Italiei”, a spus joi Valeriu Gheorghiţă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News