Potica este un fel de pâine cu nuci care se prepară cu lapte, ouă, miere sau zahăr. Este o rețetă relativ ușor de preparat, deși este necesar să respectați timpii de creștere a aluatului pentru ca rezultatul să fie cel mai bun. În mod tradițional, se prepară într-o formă rotundă, de coroană, dar puteți folosi orice formă de prăjitură doriți.
Citește și Babka, cozonac european cu ciocolată. Rețeta celui mai iubit desert
Savurați acest desert de origine slovenă urmând pașii din această rețetă.
Potica - ingrediente (pentru 8 persoane)
Pentru aluat:
500 g făină
25 g drojdie
2 gălbenușuri
150 ml lapte cald
60 g unt + 1 lingură
1 linguriță sare
2 lingurițe de zahăr
1 lingură de ulei floarea soarelui sau măsline
Zahăr pudră
Pentru umplutură:
350 g de nuci decojite
100 ml de miere
30 g zahăr
100 ml lapte
2 ouă
1 lingură scorțișoară măcinată
Potica - Mod de preparare
Pregătiți mai întâi aluatul. Pentru a face acest lucru, se sfărâmă drojdia într-un castron, se adaugă o linguriță de zahăr, două lingurițe de făină și 50 ml lapte cald. Se amestecă și se lasă să stea aproximativ 15 minute.
Puneți făina rămasă într-un bol, formați un vulcan și turnați în centru gălbenușurile ușor bătute, amestecul de drojdie, 60 g unt topit, sarea și o linguriță de zahăr.
Amestecă puțin cu degetele și, fără a te opri din mișcare, adaugă restul de lapte. Frământați ingredientele pentru aproximativ 15 minute, până când vedeți aluatul separat de părțile laterale ale vasului.
Încearcă și Cozonac pufos și delicios, fără frământare. Rețeta salvatoare pentru gospodinele în criză de timp
Întindeți ulei într-un vas și puneți aluatul înăuntru, iar apoi acoperiți cu un prosop curat. Lăsați-l să stea într-un loc cald până își dublează volumul.
Între timp, pregătiți umplutura. Încinge laptele într-o cratiță cu zahărul. Zdrobiți nucile, aranjați-le într-un bol și turnați peste ele laptele fierbinte. Se încălzește ușor mierea și se adaugă la amestecul anterior, amestecând. La final se adaugă scorțișoara și un ou bătut.
Cu sucitorul, întindeți aluatul într-un dreptunghi gros. Întindeți umplutura deasupra și rulați aluatul pentru a forma un rulou.
Întindeți puțin unt pe o formă rotundă de copt și puneți preparatul în ea. Se lasă din nou să se odihnească până își dublează volumul. Preîncălziți cuptorul la 180ºC.
Vezi și Cozonac estonian Kringel cu aromă de scorțișoară. Rețeta unui desert pentru mesele de sărbătoare
Ungeți suprafața ruloului cu oul bătut rămas și coaceți timp de 40 de minute. Se lasă să se răcească și se presară cu zahăr pudră.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News