Este vorba despre cel mai mare delfin cunoscut în America de Sud, care se pare că măsura între 3 și 3,5 metri lungime. Studiul a fost publicat în revista Science Advances și aduce o nouă verigă în lanțul speciilor dispărute, descoperite prin prisma unor astfel de fosile.
Specia astfel descoperită a primit denumirea de Pebanista yacuruna, decizie legată de numele unei ființe mitologice din apele adânci din zona Peru - Yacuruna. Oamenii de știință consideră că acest delfin este înrudit cu delfinul de râu sud-asiatic din fluviul Gange din India, notează agenția de presă Reuters. Conform paleontologului Rodolfo Salas, parte din echipa care a analizat craniul străvechi, delfinul astfel descoperit este mult mai mare decât rudele sale care trăiesc în Asia.
Se consideră că strămoșii ambelor specii de delfin au trăit anterior în ocean, iar evoluția speciilor și a planetei noastre, inclusiv schimbările climatice, au avut un impact asupra mediului lor de viață și asupra alegerii spațiilor propice găsirii de hrană și înmulțirii.
"Inițial, ocupau spații vaste din ocean în apropierea coastelor Indiei și ale Americii de Sud. Animalele trăiau în medii cu apă dulce atât în Amazon, cât și în India. Din păcate, au dispărut în Amazon, dar în India au reușit să supraviețuiască”, a explicat Rodolfo Salas.
Când și unde a fost descoperită inedita fosilă de delfin
Fosila cu o valoare științifică deosebită a fost descoperită în cadrul unei expediții realizate în anul 2018 în zona râului Napo, în cadrul unui program realizat de către National Geographic Society, o reputată instituție care sprijină astfel ce cercetări științifice. Între timp, craniul a fost studiat cu atenție, iar abia acum datele au fost făcute publice, când clasificarea completă a fost posibilă, iar oamenii de știință au putut să ofere informații avansate.
Bazinele fluviilor Amazon, Madeira şi Orinoco reprezintă în continuare habitatul unei specii cunoscute sub mai multe denumiri - delfin de Amazon, delfin roz de râu sau boto. Cel mai mare delfin de apă dulce dintre speciile curente, acesta este de altfel singura specie dintre mamiferele acvatice în care femela nu este mai mare decât masculul. Delfinul de Amazon are 3 subspecii: una care trăiește în bazinul râului Amazon, una identificată în bazinul râului Madeira din Bolivia și una care înoată în bazinul râului Orinoco din Venezuela.
Mamifer foarte apreciat în lumea divertismentului
Delfinul, unul dintre cele mai inteligente animale de pe planetă, are o imagine favorabilă în cultura socială, tocmai pentru că este isteț, jucăuș, pașnic și prietenos. Există de altfel activități de divertisment în unele zone din lume în care turiștii au posibilitatea chiar de a înota alături de delfini. Probabil că imaginea lor atât de atractivă este datorată inclusiv personajelor celebre din filme și seriale.
De notorietate este serialul Flipper din anii `60, care a introdus personajul apreciat de publicul de toate vârstele. Printre producțiile cinematografice în care delfinii sunt în prim-plan, putem menționa The Day of the Dolphin (1973), Eye of the Dolphin (2006), The Dolphin: Story of a Dreamer (2009) și Dolphin Tale (2011).
Delfinii sunt ilustrați și în multe jocuri video, de la unele simple, chiar de mobil, până la jocuri video mai complexe, chiar pentru console. Unul dintre cele mai recente titluri este Dolphin Spirit: Ocean Mission, lansat în toamna anului 2023 pentru platformele PlayStation 5, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows și Xbox Project Scarlett. Și pasionații de sloturi online au la dispoziție jocuri cu delfini, printre cele mai populare titluri regăsindu-se Dolphin's Pearl și Dolphins Pearl Deluxe, din portofoliul companiei Novomatic.
Tot din categoria de divertisment fac parte și documentarele cu delfini, des difuzate pe posturile TV care prezintă astfel de conținut bazat inclusiv pe rezultatele cercetărilor oamenilor de știință specializați în studiul viețuitoarelor din adâncurile mărilor și ale oceanelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News